Rustykalne tarty z truskawkami
Kruche, maślane ciasto, z wnętrzem maksymalnie truskawkowym. Do wykonania niepotrzebna jest forma, wystarczy rozwałkować koło, nałożyć na środek owoce a boki zagiąć ku środkowi. Świetnie smakują z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.
Składniki na 6 szt:
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i dodać jajko, wodę, cukier, pokrojone masło, sól, ekstrakt z wanilii. Siekać nożem do momentu aż zacznie robić się kruszonka. Następnie zagnieść szybko ciasto rękami. Ciasto włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce około 30 minut.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. 100 g truskawek pokroić w grubsze plasterki, pozostałe 50 g razem z miodem zmiksować blenderem na mus.
Piekarnik nagrzać do 180*C.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na koło o średnicy 16 cm. Na środek rozsypać pół łyżeczki migdałów, ułożyć plasterki truskawek. Boki ciasta zawinąć ku środkowi delikatnie dociskając. Na sam środek łyżką nałożyć po 1 łyżce musu truskawkowego. Dodatkowo można posypać ciasto i nadzienie cukrem trzcinowym.
Gotowe tarty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut na złoto. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.