
Drożdżówki z jabłkami, budyniem i cynamonową kruszonką
Drożdżówki z jabłkami, budyniem i cynamonową kruszonką są niezwykle puszyste i aromatyczne. Dzięki budyniowi zachowują świeżość i są wilgotne.
Składniki na 13 szt:
Ciasto drożdżowe
330 g mąki pszennej typ 550
150 ml mleka
25 g drożdży lub 7 g suchych
40 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Budyń:
350 ml mleka krowiego lub roślinnego
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (najlepiej Winiary 37g)
50 g cukru
Jabłka:
3 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka:
40 g mąki pszennej
25 g zimnego masła 82%
25 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki gorącej wody)
1 żółtko+ 1 łyżka mleka, do posmarowania
Przygotowanie:
Na samym początku należy przygotować budyń. 100 ml mleka wlać do proszku budyniowego, dodać cukier i wymieszać. Całość wlać do pozostałego mleka i wymieszać. wlać mieszankę budyniową do garnka i gotować energicznie mieszając do zgęstnienia. Budyń przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie kawałki. Wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Mąkę przesiać do miski. Masło roztopić. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (ale nie jest to konieczne).
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki, trwa to około 15 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. (musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i ponownie zagnieść. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 35×40 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować budyń pozostawiając 2 cm przy brzegu samego ciasta aby można było skleić końcówkę ciasta. Ułożyć jabłka. Ciasto zwinąć jak roladę zaczynając od długiego boku. Na samym końcu dokładnie zlepić roladę i pokroić na 3 cm plastry, najlepiej kroi się nitką krzyżując ją. Gotowe plastry układać na blaszce w małych odstępach. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez 18 min. Jeszcze letnie drożdżówki posmarować lukrem
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA


Jeden Komentarz
Natalia
Uwielbiam takie wypieki! Już czuję ich piękny aromat 🙂