Drożdżówki z jabłkami, budyniem i cynamonową kruszonką

Drożdżówki z jabłkami, budyniem i cynamonową kruszonką są niezwykle puszyste i aromatyczne. Dzięki budyniowi zachowują świeżość i są wilgotne.
Składniki na 13 szt:

Ciasto drożdżowe

330 g mąki pszennej typ 550

150 ml mleka

25 g drożdży lub 7 g suchych

40 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko

szczypta soli 

Budyń:

350 ml mleka krowiego lub roślinnego

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (najlepiej Winiary 37g)

50 g cukru

Jabłka:

3 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

Kruszonka:

40 g mąki pszennej

25 g zimnego masła 82%

25 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki gorącej wody)

1 żółtko+ 1 łyżka mleka, do posmarowania

Przygotowanie:

Na samym początku należy przygotować budyń. 100 ml mleka wlać do proszku budyniowego, dodać cukier i wymieszać. Całość wlać do pozostałego mleka i wymieszać. wlać mieszankę budyniową do garnka i gotować energicznie mieszając do zgęstnienia. Budyń przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Jabłka obrać i pokroić w cienkie kawałki. Wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Mąkę  przesiać do miski. Masło roztopić. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut (ale nie jest to konieczne).

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki, trwa to około 15 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. (musi podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i ponownie zagnieść. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 35×40 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować budyń pozostawiając 2 cm przy brzegu samego ciasta aby można było skleić końcówkę ciasta. Ułożyć jabłka. Ciasto zwinąć jak roladę zaczynając od długiego boku. Na samym końcu dokładnie zlepić roladę i pokroić na 3 cm plastry, najlepiej kroi się nitką krzyżując ją. Gotowe plastry układać na blaszce w małych odstępach. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez 18 min. Jeszcze letnie drożdżówki posmarować lukrem

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!