Sałatka z arbuza, fety i ogórka
Sałatka z arbuza, fety i ogórka to idealna propozycja na lato. Jest to orzeźwiająca, lekka sałatka, która ochłodzi nas w upalne dni i zapełni żołądek kiedy wrzucilibyśmy coś na ząb.
Składniki dla 4 osób:
1 kg arbuza
200 g fety
1 łyżka posiekanej mięty
2 łyżki orzeszków piniowych (kod: pysznie5)
1 ogórek zielony
Dressing:
100 ml oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
2 łyżki wody
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie :
Dressingu wychodzi więcej niż potrzeba w przepisie natomiast polecam go przechowywać w lodówce bo pasuję niemalże do każdej sałatki. Do czystego słoiczka wlać olej oraz wszystkie pozostałe składniki na dressing. Słoik szczelnie zakręcić i energicznymi ruchami potrząsać do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Słoik wstawić do lodówki. W razie potrzeby ponownie wstrząsnąć gdyby sos się rozwarstwił.
Schłodzonego arbuza pokroić w większą kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę . Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą a całość polać dresingiem.