Sałatka z arbuza, fety i ogórka

Sałatka z arbuza, fety i ogórka to idealna propozycja na lato. Jest to orzeźwiająca, lekka sałatka, która ochłodzi nas w upalne dni i zapełni żołądek kiedy wrzucilibyśmy coś na ząb.
Składniki dla 4 osób:

1 kg arbuza

200 g fety

1 łyżka posiekanej mięty

2 łyżki orzeszków piniowych (kod: pysznie5)

1 ogórek zielony

Dressing:

100 ml oleju rzepakowego

3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego

2 łyżki wody

2 łyżki płynnego miodu

1 łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie :

Dressingu wychodzi więcej niż potrzeba w przepisie natomiast polecam go przechowywać w lodówce bo pasuję niemalże do każdej sałatki. Do czystego słoiczka wlać olej oraz wszystkie pozostałe składniki na dressing. Słoik szczelnie zakręcić i energicznymi ruchami potrząsać do momentu aż wszystkie składniki się połączą. 

Słoik wstawić do lodówki. W razie potrzeby ponownie wstrząsnąć gdyby sos się rozwarstwił.

Schłodzonego arbuza pokroić w większą kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę . Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą a całość polać dresingiem. 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!