![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2019/05/image0-2.jpeg)
Zupa kalafiorowa mojej babci z wpuszczonym jajkiem
Zupa kalafiorowa to smak mojego dzieciństwa. Lekko kwaśna, z dużymi kawałkami kalafiora i z tym pływającym jajkiem. Dla mnie ta zupa kalafiorowa jest obowiązkowym punktem na liście zup latem.
Składniki na zupę kalafiorową:
1 kalafior (ok. 700 g)
2 średnie młode marchewki
2 gałązki selera naciowego
4 jajka
2 gałązki lubczyku
2 l wody
150 ml śmietany kremówki 30%
2-3 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki octu
2 czubate łyżki masła + 2 łyżki mąki (na zasmażkę)
Dodatkowo:
świeży koperek
Przygotowanie:
Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Marchewkę umyć i pokroić w półksiężyce.
Gałązki selera i lubczyku umyć i pokroić.
Do garnka włożyć warzywa i zioła, zalać wodą. Dodać sól i gotować około 30 min aż kalafior będzie al dente.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i krótko podsmażyć. Odlać z garnka 300 ml zupy i wlewać na patelnię, jednocześnie energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Zawartość patelni wlać do garnka i ponownie zagotować.
Jajka wybić do szklanki. Do gotującej się zupy dodać jajka i kilkoma ruchami zamieszać. Dodać śmietanę kremówkę. Doprawić zupę kalafiorową octem, solą i cukrem. Zupa kalafiorowa idealnie pasuje ze świeżym koperkiem.
Smacznego!!!
![zupa kalafiorowa](https://1.bp.blogspot.com/-P3QIFDczMgs/XO2LdtAjQLI/AAAAAAAALdA/SiziRzt8-2UQbdNtuLDC2B05ljY07IgywCLcBGAs/s640/image1%252852%2529.jpeg)
![zupa kalafiorowa](https://1.bp.blogspot.com/-v02k9NrIbbQ/XO2OkrEcXHI/AAAAAAAALdM/OQMDS8BE87cC6EK7UF7SjJjZDD6F3UKYwCLcBGAs/s640/image3%252841%2529.jpeg)
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2019/05/F2EE6A7B-0C27-4617-9C58-2387AAE6ECD7-75x75.jpeg)
Jeden komentarz
Marlena
Zupka bardzo pyszna polecam .