Zupa kalafiorowa mojej babci z wpuszczonym jajkiem

Zupa kalafiorowa to smak mojego dzieciństwa. Lekko kwaśna, z dużymi kawałkami kalafiora i z tym pływającym jajkiem. Dla mnie ta zupa kalafiorowa jest obowiązkowym punktem na liście zup latem.

Składniki na zupę kalafiorową:

1 kalafior (ok. 700 g)
2 średnie młode marchewki
2 gałązki selera naciowego
4 jajka

2 gałązki lubczyku
2 l wody
150 ml śmietany kremówki 30%
2-3 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki octu
2 czubate łyżki masła + 2 łyżki mąki (na zasmażkę)

Dodatkowo:

świeży koperek

Przygotowanie:

Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Marchewkę umyć i pokroić w półksiężyce.
Gałązki selera i lubczyku umyć i pokroić.
Do garnka włożyć warzywa i zioła, zalać wodą. Dodać sól i gotować około  30 min aż kalafior będzie al dente.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i krótko podsmażyć. Odlać z garnka 300 ml zupy i wlewać na patelnię, jednocześnie energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Zawartość patelni wlać do garnka i ponownie zagotować.
Jajka wybić do szklanki. Do gotującej się zupy dodać jajka i kilkoma ruchami zamieszać. Dodać śmietanę kremówkę. Doprawić zupę kalafiorową octem, solą i cukrem. Zupa kalafiorowa idealnie pasuje ze świeżym koperkiem.

Smacznego!!!

zupa kalafiorowa
zupa kalafiorowa
Polecam również zupę jarzynową.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!