Serniczki na zimno z chrupiącym spodem i musem truskawkowym
Serniczki na zimno z chrupiącym spodek i musem truskawkowym to deser przy, którym nie trzeba uruchamiać piekarnika. Chrupiąca czekoladowa warstwa w połączeniu z puszystym i delikatnym serniczkiem oraz musem truskawkowym tworzą niebanalne połączenie i smakuje wybornie.
Składniki na 8 szt (pucharek 150 ml):
Spód:
70 g sucharków
150 g kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella
Masa sernikowa:
300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
300 g sera twarogowego typu Mój ulubiony, President
2, 5 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
50 ml gorącego mleka
3 łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy:
200 g truskawek świeżych lub mrożonych
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 niepełna łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki wody
Dodatkowo:
świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Sucharki rozkruszyć na pył w blenderze lub malakserze Dodać krem orzechowo- czekoladowy i całość dobrze wymieszać.
Czekoladowy spód włożyć do pucharków i wyrównać.
Masa sernikowa: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 min do napęcznienia. Po tym czasie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i dodać do nie jego®ale mleko, wymieszać.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, nie musi być na bardzo sztywno. Dodać serek i zmiksować krótko do połączenia. Dolać żelatynę z mlekiem i zmiksować. Masę przelać do pucharków i wyrównać.
Mus truskawkowy: Żelatynę zalać zimną wodą. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować aż puszczą sok i owoce zaczną się rozpadać. Dodać napęczniałą żelatynę i całość zmiksować blenderem na gładki mus. Mu wystudzić a następnie wylać na masę sernikową.
Serniczki na zimno udekorować świeżym owocami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA