Serniczki na zimno z chrupiącym spodem i musem truskawkowym

Serniczki na zimno z chrupiącym spodek i musem truskawkowym to deser przy, którym nie trzeba uruchamiać piekarnika. Chrupiąca czekoladowa warstwa w połączeniu z puszystym i delikatnym serniczkiem oraz musem truskawkowym tworzą niebanalne połączenie i smakuje wybornie.

Składniki na 8 szt (pucharek 150 ml):

Spód:

70 g sucharków

150 g kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella

Masa sernikowa:

300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

300 g sera twarogowego typu Mój ulubiony, President

2, 5 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody

50 ml gorącego mleka

3 łyżki cukru pudru

Mus truskawkowy:

200 g truskawek świeżych lub mrożonych 

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki cukru

1 niepełna łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki wody

Dodatkowo:

świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Sucharki rozkruszyć na pył w blenderze lub malakserze Dodać krem orzechowo- czekoladowy i całość dobrze wymieszać. 

Czekoladowy spód włożyć do pucharków i wyrównać. 

Masa sernikowa: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 min do napęcznienia. Po tym czasie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i dodać do nie jego®ale mleko, wymieszać.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, nie musi być na bardzo sztywno. Dodać serek i zmiksować krótko do połączenia. Dolać żelatynę z mlekiem i zmiksować. Masę przelać do pucharków i wyrównać. 

Mus truskawkowy: Żelatynę zalać zimną wodą. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować aż puszczą sok i owoce zaczną się rozpadać. Dodać napęczniałą żelatynę i całość zmiksować blenderem na gładki mus. Mu wystudzić a następnie wylać na masę sernikową. 

Serniczki na zimno udekorować świeżym owocami.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!