Piankowy deser z frużeliną z owoców leśnych
Piankowy deser z frużeliną z owoców leśnych to malinowa pianka pokrojona w plasterki podana na frużelinie z owoców leśnych. Dla przełamania faktury polecam posypać deser pokruszonymi maślanymi ciasteczkami i posiekanymi pistacjami.
Składniki na formę o wym.35x 11 cm:
Pianka malinowa:
2 galaretki malinowe+ 600 ml wody
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100 g malin świeżych lub mrożonych
Frużelina:
270 g mieszanych owoców mrożonych lub świeżych (malina, jeżyna, jagoda, wiśnie)
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
kilka truskawek lub malin, do dekoracji
posiekane pistacje i kilka herbatników, do posypania na talerzu
Przygotowanie:
Formę należy szczelnie wyłożyć folią spożywczą. Najpierw rozłożyć kilka warstw folii na blacie a następnie wyłożyć nią formę.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego tężenia. Schłodzoną śmietankę, mascarpone z cukrem pudrem ubić na sztywno. Na sam koniec cienkim strumieniem wlewać lekko tężejącą galaretkę, miksować na najmniejszych obrotach aż do połączenia. Masę przelać do formy wyłożonej folią. W masę powkładać maliny, najlepiej mrożone wtedy szybciej masa stężeje. Można pomóc sobie długą wykałaczką.
Formę z pianką włożyć do lodówki na 1-2 godz aby stężała.
Owoce włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Odstawić do wystudzenia.
Piankę wyjąć z formy, usunąć folię. Udekorować truskawkami i posiekanymi pistacjami.
Nożem zamoczonym we wrzątku kroić plasterki. Na talerz wyłożyć 1-2 łyżki frużeliny, ułożyć plasterek pianki, posypać pokruszonymi ciasteczkami i udekorować posiekanymi pistacjami.