Ciasto czekoladowo- orzechowe
Ciasto czekoladowo- orzechowe to puszysty biszkopt kakaowy z kremem czekoladowo- orzechowym i polewą z czekolady z dodatkiem prażonych orzechów laskowych.
Składniki na formę o wym. 21x 26 cm:
Biszkopt:
2 jaja rozm. L
100 g cukru
50 ml mleka
50 ml oleju
90 g mąki pszennej typ 450
15 g kakao gorzkiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowo- orzechowy:
400 g mascarpone
250 g kremu czekoladowo- orzechowego
2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
250 ml śmietany kremówki 30%
Polewa:
140 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
120 g mlecznej czekolady
60 g deserowej czekolady
60 g orzechów laskowych prażonych
Dodatkowo:
150 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
orzechy laskowe prażone do dekoracji
Przygotowanie:
Formę o wym. 21×26 cm wyłożyć papierem (samo dno). Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Dodać mleko i olej i krótko zmiksować. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i całość wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec w nagrzanym do 175*C piekarniku przez 15-20 min do suchego patyczka.
Krem czekoladowo- orzechowy: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce aby była płynna. Mascarpone w temperaturze pokojowej przyłożyć do miski, dodać krem czekoladowo- orzechowy i krótko zmiksować tylko do połączenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. 1 łyżkę ubitej śmietany dodać do płynnej żelatyny i wymieszać dokładnie. Połowę ubitej śmietany dodać do mascarpone z kremem czekoladowo- orzechowym i wymieszać dokładnie ale delikatnie. Dodać drugą połowę ubitej śmietany i rozmieszaną żelatynę i całość wymieszać dokładnie do połączenia.
Polewa: Śmietankę przelać do garnuszka, dodać połamane czekolady i całość podgrzewać do momentu aż czekolada dokładnie się rozpuści. Polewę przelać do kubka, dodać posiekane orzechy laskowe prażone. Wymieszać
Składanie ciasta: Ciasto najlepiej składać w rancie cukierniczym (mój jest regulowany z Drranty). Na podkładzie ułożyć biszkopt, założyć rant a następnie wyłożyć krem. Wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia na około 1-2 godz przed wylaniem polewy. Polewę wylać wystudzoną ale nadał płynną. Ciasto ponownie schłodzić aż polewa stężeje. Ciasto pokroić na równe kawałki. Każdy kawałek udekorować kremem śmietankowym i połówkami prażonych orzechów laskowych.
Dekoracja: Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką ( u mnie Wilton nr 125).
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
7 komentarzy
Ania
Nie potrafię w zelatyne ☹ czy można użyć śmietan- fix ? Pozdrawiam serdecznie
Izabela
Witam, jeżeli blaszka 28×35 to dużo trzeba zwiększyć składniki?
AnnQ
Dzień dobry!! Czy śmietankowa dekiracja wytrzyma transport czy lepiej dodac troszkę zelatyny lub w ogóle zrezygnować?
Pozdrawiam Ania
Monika Molecka
Dzień dobry, aby krem był stabilniejszy można dodać mascarpone w proporcji 1:1
Małgosia
Jakiego kremu orzechowo- czekoladowego użyłaś?
AnnQ
Dzień dobry!! Czy śmietankowa wytrzyma transport czy lepiej dodac troszkę zelatyny lub w ogóle zrezygnować?
Pozdrawiam Ania
Monika Molecka
Dzień dobry, aby krem był stabilniejszy można dodać mascarpone w proporcji 1:1