Ciasto czekoladowo- orzechowe

Ciasto czekoladowo- orzechowe to puszysty biszkopt kakaowy z kremem czekoladowo- orzechowym i polewą z czekolady z dodatkiem prażonych orzechów laskowych.
Składniki na formę o wym. 21x 26 cm:

Biszkopt:

2 jaja rozm. L

100 g cukru

50 ml mleka

50 ml oleju

90 g mąki pszennej typ 450

15 g kakao gorzkiego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowo- orzechowy:

400 g mascarpone

250 g kremu czekoladowo- orzechowego 

2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody

250 ml śmietany kremówki 30%

Polewa:

140 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

120 g mlecznej czekolady

60 g deserowej czekolady

60 g orzechów laskowych prażonych 

Dodatkowo:

150 ml śmietanki kremówki 36%

2 łyżeczki cukru pudru

orzechy laskowe prażone do dekoracji

Przygotowanie:

Formę o wym. 21×26 cm wyłożyć papierem (samo dno). Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.

Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Dodać mleko i olej i krótko zmiksować. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i całość wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec w nagrzanym do 175*C piekarniku przez 15-20 min do suchego patyczka.

Krem czekoladowo- orzechowy: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce aby była płynna. Mascarpone w temperaturze pokojowej przyłożyć do miski, dodać krem czekoladowo- orzechowy i krótko zmiksować tylko do połączenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. 1 łyżkę ubitej śmietany dodać do płynnej żelatyny i wymieszać dokładnie. Połowę ubitej śmietany dodać do mascarpone z kremem czekoladowo- orzechowym i wymieszać dokładnie ale delikatnie. Dodać drugą połowę ubitej śmietany i rozmieszaną żelatynę i całość wymieszać dokładnie do połączenia.

Polewa: Śmietankę przelać do garnuszka, dodać połamane czekolady i całość podgrzewać do momentu aż czekolada dokładnie się rozpuści. Polewę przelać do kubka, dodać posiekane orzechy laskowe prażone. Wymieszać

Składanie ciasta: Ciasto najlepiej składać w rancie cukierniczym (mój jest regulowany z Drranty). Na podkładzie ułożyć biszkopt, założyć rant a następnie wyłożyć krem. Wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia na około 1-2 godz przed wylaniem polewy. Polewę wylać wystudzoną ale nadał płynną. Ciasto ponownie schłodzić aż polewa stężeje. Ciasto pokroić na równe kawałki. Każdy kawałek udekorować kremem śmietankowym i połówkami prażonych orzechów laskowych.

Dekoracja: Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką ( u mnie Wilton nr 125).

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

7 komentarzy