Spaghetti z krewetkami, cukinią i marchewką w sosie pomidorowym

Pomysł na spaghetti z krewetkami dostałam od znajomej pewnego popołudnia, kiedy spotkałyśmy się przypadkowo na kawie. Chwaliła, polecała i końca nie było 🙂 Teraz już wiem dlaczego… Ten makaron to niebo w gębie! A ten sosik można wyjadać i wyjadać. Polecam spróbować raz a będziecie go robić ciągle.

Składniki:

300 makaronu spaghetti
1 marchewka
1 cukinia
pieprz świeżo mielony
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany kremówki 30%
250 g krewetek tygrysich świeżych lub mrożonych
1 puszka pomidorów krojonych

sól

Dodatkowo:

parmezan
bazylia

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie paski.
Cukinię umyć i również pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krewetki umyć i obrać z pancerzy.
Pomidory razem ze śmietaną zmiksować blenderem na gładki sos.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 15 sek. Dodać marchewkę i cukinię i smażyć około 5 min.

Warzywa zalać sosem pomidorowym ze śmietaną, dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Na koniec dodać krewetki i gotować jeszcze 5 minut.

Do sosu dodać makaron i całość dokładnie wymieszać. Po nałożeniu na talerz spaghetti z krewetkami posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii.

Smacznego!!!

Spaghetti z krewetkami
Spaghetti z krewetkami
Polecam również spaghetti.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!