![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2022/03/DSC_1317-1140x1710.jpg)
Paprykarz
Paprykarz to przepyszna pasta z warzywa, ryżu i wędzonej makreli. Świetnie smakuje na kanapce. Pewnie znana Wam jest wersja puszce z czerwoną etykietą, ale ten jest o niebo lepszy i koniecznie musicie spróbować.
Składniki:
100 g ryżu jaśminowego lub basmati
400 g makreli wędzonej (po obraniu ok 350 g)
3-4 łyżki oleju
1 cebula
1 marchewka (ok 90g)
1 korzeń pietruszki (ok 50g)
80 g korzenia selera
30 g pora
150 ml wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
Ryż ugotować i wystudzić. Makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłupa a następnie dość dokładnie usunąć wszystkie drobne ości. Najlepiej sprawdzić kilka razy.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć.
Następnie dodać warzywa, krótko podsmażyć. Całość zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawy i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby podlać odrobiną wody.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać wystudzony ryż i rozdrobnioną makrelę. Całość wymieszać i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Makrelę przełożyć do naczynia i wystudzić. Przed podaniem można posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2022/03/DSC_1513-75x75.jpg)
![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2022/03/DF3E3247-FFE1-4DB8-A595-125AC415E4F3-75x75.jpeg)
Jeden komentarz
Chrobert
Do informacji,oryginalny paprykarz jest na paru gatunkach ryb potraktowanych obróbka cieplna parowania,nie ma ryby wędzonej.
Pozdrawiam