Paprykarz

Paprykarz to przepyszna pasta z warzywa, ryżu i wędzonej makreli. Świetnie smakuje na kanapce. Pewnie znana Wam jest wersja puszce z czerwoną etykietą, ale ten jest o niebo lepszy i koniecznie musicie spróbować.
Składniki:

100 g ryżu jaśminowego lub basmati

400 g makreli wędzonej (po obraniu ok 350 g)

3-4 łyżki oleju

1 cebula

1 marchewka (ok 90g)

1 korzeń pietruszki (ok 50g)

80 g korzenia selera

30 g pora

150 ml wody

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

3 łyżki ketchupu

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

pieprz

szczypta cukru

Przygotowanie:

Ryż ugotować i wystudzić. Makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłupa a następnie dość dokładnie usunąć wszystkie drobne ości. Najlepiej sprawdzić kilka razy.

Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć. 

Następnie dodać warzywa, krótko podsmażyć. Całość zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawy i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. 

Patelnię zdjąć z ognia, dodać wystudzony ryż i rozdrobnioną makrelę. Całość wymieszać i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Makrelę przełożyć do naczynia i wystudzić. Przed podaniem można posypać koperkiem lub natką pietruszki. 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Chrobert

    Do informacji,oryginalny paprykarz jest na paru gatunkach ryb potraktowanych obróbka cieplna parowania,nie ma ryby wędzonej.
    Pozdrawiam