Paprykarz
Paprykarz to przepyszna pasta z warzywa, ryżu i wędzonej makreli. Świetnie smakuje na kanapce. Pewnie znana Wam jest wersja puszce z czerwoną etykietą, ale ten jest o niebo lepszy i koniecznie musicie spróbować.
Składniki:
100 g ryżu jaśminowego lub basmati
400 g makreli wędzonej (po obraniu ok 350 g)
3-4 łyżki oleju
1 cebula
1 marchewka (ok 90g)
1 korzeń pietruszki (ok 50g)
80 g korzenia selera
30 g pora
150 ml wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
Ryż ugotować i wystudzić. Makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłupa a następnie dość dokładnie usunąć wszystkie drobne ości. Najlepiej sprawdzić kilka razy.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć.
Następnie dodać warzywa, krótko podsmażyć. Całość zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawy i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby podlać odrobiną wody.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać wystudzony ryż i rozdrobnioną makrelę. Całość wymieszać i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Makrelę przełożyć do naczynia i wystudzić. Przed podaniem można posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Jeden komentarz
Chrobert
Do informacji,oryginalny paprykarz jest na paru gatunkach ryb potraktowanych obróbka cieplna parowania,nie ma ryby wędzonej.
Pozdrawiam