Żurek wielkanocny na domowym zakwasie

Święta bez żurku to nie Święta, a kiedy jeszcze jest przygotowany na domowym zakwasie to już w ogóle idealna zupa.

Składniki:

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

1/2 korzenia selera

1 cebula

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego 

5 suszonych grzybów

1,5 l wody

300 ml  zakwasu do żurku

4 łyżki zalewy z kiszonych ogórków

1 łyżka majeranku

1,5 łyżeczki soli

pieprz mielony

2 plastry boczku wędzonego

2 kiełbasy białe

100 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

ugotowane ziemniaki

jajka ugotowane na twardo

rzeżuchę, do posypania 

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i umyć. Cebulę obrać i opalić nad gazem, ale można dać też surową. Warzywa umieścić w ganku, dodać liście laurowe, ziela angielskie, opaloną cebulę, grzyby suszone, majeranek, sól i pieprz. Dodać 1,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia a następnie skręcić gaz i gotować na małym ogniu około 1 godz. Na 10 min przed końcem dodać białe kiełbasy. 

Wywar przecedzić do innego garnka. Kiełbasę odłożyć na bok, warzywa już nie będą potrzebne. Zakwas dokładnie wymieszać i wlać do wywaru, dodać również sok z ogórków. Zupę ponownie postawić na gazie i gotować około 5-10 min często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę która gotowała się w wywarze w plastry. Na suchej patelni podsmażyć boczek i kiełbasę na złoty kolor aż zrobią się chrupiące. 

Do żurku wlać śmietanę i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Zupę podawać z ugotowanym i przekrojonym na pół jajkiem, smażonym boczkiem,  kiełbasą oraz posypany rzeżuchą.

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!