Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Przepyszne, puszyste drożdżówki ze słodkim budyniem i kwaskowym rabarbarem a do tego maślana kruszonka. Idealne bułki do kubka kawy lub herbaty.

 

Składniki na 20 szt:

Ciasto:
200 ml mleka
25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych drożdży
100 g cukru
600 g mąki pszennej typ 550
½ łyżeczki soli
100 g masła
2 jajka
Budyń:
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
1,5 łyżki cukru
Nadzienie:
200 g rabarbaru
100 g świeżych truskawek
1 cukier waniliowy
Kruszonka:
150g mąki
100 g masła
100 g cukru

Przygotowanie:

Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać do 37*C i wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić na 5 min. Mąkę odmierzyć, dodać rozczyn, jajka, sól. Wyrabiać za pomocą miksera z końcówką do wyrabiania, pod koniec dolewając masło. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Budyń: Mleko odmierzyć. 300 ml wlać do garnka, dodać cukier i zagotować a 50 ml wlać do szklanki i rozpuścić w nim budyń. Rozpuszczony budyń wlać do gotującego mleka i mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na 2 cm kawałki, wymieszać z cukrem waniliowym.
Kruszonka: Wszystkie składniki ugniatać palcami tak długo aż powstanie kruszonka.
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 20 równych części (ok.60g każda), uformować kulki i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (moje dno miało średnicę 5cm). Na środek każdego krążka wyłożyć łyżkę budyniu, ułożyć owoce, następnie posypać kruszonką. Drożdżówki odstawić na 20 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Drożdżówki piec przez 20-25 min.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!