Botwinka, zupa z młodych buraczków

Każdy wiosną powinien spróbować zupy z młodych buraczków – botwinki. To aromatyczna zupa o słodko- kwaśnym smaku, z dodatkiem warzyw i ugotowanego jajka, z dużą ilością koperku. Ja uwielbiam.

Składniki:

1 pęczek botwinki z buraczkami

1 średnia marchewka

1 korzeń pietruszki

1/4 korzenia selera

1 burak

200 g ziemniaków

1,5 l wody lub bulionu

liść laurowy

ziele angielskie

ok 2 płaskich łyżeczek soli

pieprz mielony

1 łyżeczka cukru

3 łyżki soku z cytryny lub octu

2 łyżki masła+ 1 łyżeczka mąki (jeśli lubicie zaciągnięte zupy)

100 ml śmietany kremówki 30 %

Dodatkowo:

jajko ugotowane na twardo

pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Buraka obrać i pokroić w cienką kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.  Ziemniaki pokroić w większą kostkę. Botwinkę z buraczkami umyć, buraczki odciąć pokroić w plasterki, natomiast liście i łodygi pokroić w 1 cm kawałki.

Do garnka włożyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, startego na grubych oczkach buraka, ziemniaki. Zalać wodą i postawić na średnim ogniu, dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie i pogotować około 10 min. Następnie dodać liście botwiny wraz młodymi buraczkami i zakwasić sokiem z cytryny lub octem, gotować kolejne 10 min.

Na patelni rozpuści masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Całość  wlać do gotującej się zupy energicznie mieszając, zagotować.

Dodać śmietanę kremówkę (już wtedy nie gotujemy), doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny jeśli jest mało kwaśna.

Na sam koniec dodać posiekany pęczek koperku.

Nalać na talerz, dodać ćwiartki jajka i posypać koperkiem.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!