Botwinka, zupa z młodych buraczków
Każdy wiosną powinien spróbować zupy z młodych buraczków – botwinki. To aromatyczna zupa o słodko- kwaśnym smaku, z dodatkiem warzyw i ugotowanego jajka, z dużą ilością koperku. Ja uwielbiam.
Składniki:
1 pęczek botwinki z buraczkami
1 średnia marchewka
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
1 burak
200 g ziemniaków
1,5 l wody lub bulionu
liść laurowy
ziele angielskie
ok 2 płaskich łyżeczek soli
pieprz mielony
1 łyżeczka cukru
3 łyżki soku z cytryny lub octu
2 łyżki masła+ 1 łyżeczka mąki (jeśli lubicie zaciągnięte zupy)
100 ml śmietany kremówki 30 %
Dodatkowo:
jajko ugotowane na twardo
pęczek świeżego koperku
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Buraka obrać i pokroić w cienką kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w większą kostkę. Botwinkę z buraczkami umyć, buraczki odciąć pokroić w plasterki, natomiast liście i łodygi pokroić w 1 cm kawałki.
Do garnka włożyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, startego na grubych oczkach buraka, ziemniaki. Zalać wodą i postawić na średnim ogniu, dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie i pogotować około 10 min. Następnie dodać liście botwiny wraz młodymi buraczkami i zakwasić sokiem z cytryny lub octem, gotować kolejne 10 min.
Na patelni rozpuści masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Całość wlać do gotującej się zupy energicznie mieszając, zagotować.
Dodać śmietanę kremówkę (już wtedy nie gotujemy), doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny jeśli jest mało kwaśna.
Na sam koniec dodać posiekany pęczek koperku.
Nalać na talerz, dodać ćwiartki jajka i posypać koperkiem.