Brukselka duszona z boczkiem
Brukselkę zazwyczaj jadamy ugotowaną i polaną masłem lub bułką tartą. Ja proponuję raz spróbować taką duszoną z boczkiem. Smak jest rewelacyjny.
Składniki:
500g brukselki
200g boczku wędzonego
1 mała cebulka
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Brukselkę oczyścić, umyć, pokroić na połowy. Cebulę obrać i posiekać.
Boczek pokroić w małą kostkę, wytopić na suchej patelni. Dodać cebulę i brukselkę, smażyć około 10 min, mieszając, aż brukselka lekko zbrązowieje.
Wlać bulion, dusić ok. 15 min do odparowania płynu. Brukselkę wyłożyć na talerz, posypać natką pietruszki i od razu podawać.