Tarta z kurkami i serem pleśniowy
Tarta z kurkami to przepyszne połączenie grzybów, sera pleśniowego i kruchego, maślanego ciasta. Do farszu dodałam 2 rodzaje sera dzięki czemu tarta jest jeszcze bardziej aromatyczna.
Składniki na formę o śr. 28 cm:
Ciasto:
200 g mąki pszennej typ 550
100 g masła
2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
30 g sera Parmegiano Regiano lub Grana Padano
Nadzienie:
200 g kurek
1 łyżka masła
30 g pora (jasnozielona część)
1 ząbek czosnku
300 ml śmietany kremówki 30%
100 ml gęstej śmietany 18%
3 żółtka
1 jajko
50 g sera Parmegiano Regiano lub Grana Padano
50 g sera gouda
szczypta tymianku
1 łyżka posikanej natki pietruszki
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
30 g sera camembert
Przygotowanie:
Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto można wykonać w TM (obr. 6, sek 10), ręcznie lub w robocie kuchennym.
Do miski wsypać mąkę, dodać starty ser Grana Padano, sól, czosnek granulowany, kawałki masła, śmietanę i zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę ( najlepiej aby ciasto było w jednym kawałku). Ciasto nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez 30 min.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Formę z ciastem wyłożyć folią aluminiową, wysypać obciążenie np. kulki ceramiczne lub suchą fasolę i piec przez 15 min, zdjąć obciążenie i piec jeszcze 14- 15 min.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150* góra- dół.
Kurki posypać mąką ziemniaczaną, zalać wodą i wymyć. Większe grzyby pokroić na mniejsze. Porc pokroić drobniej.
Na patelni roztopić masło, dodać por i smażyć chwilę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i oczyszczone kurki. Smażyć aż grzyby odparują z wody. Doprawić solą i pieprzem.
Do miski wlać obie śmietany, dodać żółtka i jajko, podsmażone kurki, starte na drobnych oczkach sery, tymianek, posiekaną natkę pietruszki sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
Formę z ciastem ustawić na kratce w piekarniku a następnie wylać nadzienie. Na wierzch ułożyć małe kawałki sera camembert. Delikatnie wsunąć formę i piec ok 35 min.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam dostępne video z przygotowania