
Ciasto Pani Walewska
Ciasto Pani Walewska to dwa blaty z kruchego ciasta, posmarowane powidłami, bezą i posypane orzechami a w środku pyszny krem budyniowy. Ciasto to od zawsze widnieje w przepiśniku mojej mamy bo ona robiła je najlepiej.
Składniki na kruche ciasto (forma 24×35):
400 g mąki pszennej typ 450
200 g zimnego masła
100 g cukru drobnego
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Beza:
4 białka
150 g cukru drobnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:
500 ml mleka
3 żółtka
70 g cukru drobnego
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
200 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
450 g dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
100 g orzechów pekan lub orzechów włoskich
Przygotowanie:
Orzechy włoskie posiekać.
Mąkę pszenną wysypać na blat, zrobić dołek i dodać do środka pokrojone zimne masło, cukier, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Nożem siekać do momentu aż zacznie robić się kruszonka. Następnie zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 160* C góra dół.
Ciasto wykleić na dwóch równych blaszkach o wym: 24×35 cm wyłożonych papierem do pieczenia lub można piec jedno po drugim (drugie w czasie pieczenia 1 przechowywać w lodówce). Na kruche ciasto rozsmarować po połowie powidła śliwkowe.
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier cały czas ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia.
Masę bezową po połowie wyłożyć na blaty z ciasta posmarowane powidłami i posypać po równo orzechami.
Każdy blat piec w nagrzanym do 160*C góra dół przez ok 40 min. Blaty wystudzić.
Krem budyniowy: Masło wyjąć z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej (musi być miękkie).
250 ml mleka zagotować razem z cukrem i ziarenkami wanilii. Drugie 250 ml mleka zmiksować blenderem razem z żółtkami, mąką pszenna i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając aby nie utworzyły się grudki. Zagotować do zgęstnienia. Garnek natychmiast przykryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Budyń i masło powinny być tej samej temperatury.
Budyń ubijać mikserem i dodawać po kawałku masła, miksować cały czas aż całe masło zostanie dodane do budyniu.
Gotowy krem wyłożyć na 1 blat i przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić w lodówce ok 2 godz.
Ciasto Pani Walewska najlepiej smakuje wyjęte z lodówki ok 30 min przed jedzeniem.
Smacznego!!!


5 komentarzy
Lucyna
A czy wiesz może dlaczego popękała mi beza? Urosła wysoka i potem popękała.
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie
Ewelina
Bardzo dobre ciasto, pyszny budyń i krem, który wykorzystam w innych ciastach. Jedyne co zamierzam zmodyfikować przy kolejnym pieczeniu tego ciasta to ilość białek na bezę, w przepisie mamy 4, jeśli podzielimy to na 2 blaty to wychodzi zaledwie 2 białka na jeden blat, w takiej proporcji beza wyszła mi cieniutka (możliwe że to brak umiejętności w jej dostatecznym przygotowaniu), więc żeby trochę oszukać system, następnym razem zrobię z 6 białek i 220 gram drobnego cukru, będzie grubsza.
Olaaa
Czy jeśli pieczemy jeden blat to temu drugiemu ciastu z powidłami i bezą nic się nie stanie? Tzn czy ta beza będzie taka jak ma być ?
Pozdrawiam
Monika Molecka
Nie, nic się nie stanie
Paulina
Ok, teraz pozostało mi przykryć wszystko drugim blatem… 😉