Kartoflana zupa z marynowanymi grzybkami
Kartoflana zupa z marynowanymi grzybkami w Naszym domu była od zawsze. Kiedy mama robiła ją, była bitwa o żeberko więc zawsze gotowała z podwójnej porcji. Uwielbiam dodatek marynowanych grzybków, bo sprawiają że zupa lekko kwaśna. Polecam bo jest przepyszna na jesień i nie tylko!Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji znajdziecie na:
Składniki:
600 g ziemniaków
50 g korzenia selera
50 g korzenia pietruszki
60 g marchewki
400 g żeberek
1 i 1/2 litra wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 gałązki lubczyku
1 gałązka selera
2 gałązki pietruszki
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
150 g grzybów leśnych marynowanych
Zasmażka:
1/2 łyżki masła+ 1,5 łyżeczki mąki pszennej
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie:
Żeberka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać z wody szumowiny, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem ok. 1 godz.
Ziemniaki obrać i podzielić na pół. Jedną połowę pokroić w plasterki, natomiast drugą w duże kostki. Grzyby marynowane posiekać drobno.
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Gałązki pietruszki, selera i lubczyku pokroić.
Do gotujących się żeberek dodać starte warzywa, ziemniaki i zioła oraz sól i pieprz. Gotować około 10 minut. Następnie dodać posiekane marynowane grzybki i majeranek.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć chwilę, mieszać aby się nie przypaliła.
Całość wlać do zupy energicznie mieszając aby nie powstały grudki.
Zupę chwilę jeszcze zagotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Żeberka wyjąć z zupy i obsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Zupę podawać z podsmażonymi żeberkami i natką pietruszki.
Smacznego!!!