Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy bardzo aromatyczny i kremowy. Często jadamy z ziemniaczkami i surówką.
Składniki dla 4 osób:
300 g pieczarek (białych, świeżych)
1 łyżka masła
1 mała cebula
150 ml bulionu
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 30 ml wody
sól i pieprz
koperek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu aż zaczną się przypiekać. Na patelnię wlać bulion, śmietanę i wymieszaną wodę z mąką ziemniaczaną. Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos gotować aż zgęstnieje. Na sam koniec dodać posiekany koperek i pietruszkę.