Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy bardzo aromatyczny i kremowy. Często jadamy z ziemniaczkami i surówką.

Składniki dla 4 osób:

300 g pieczarek (białych, świeżych)

1 łyżka masła

1 mała cebula

150 ml bulionu

200 ml śmietany kremówki

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 30 ml wody

sól i pieprz

koperek

natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki.

Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu aż zaczną się przypiekać. Na patelnię wlać bulion, śmietanę i wymieszaną wodę z mąką ziemniaczaną. Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos gotować aż zgęstnieje. Na sam koniec dodać posiekany koperek i pietruszkę.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!