Chlebki Naan z patelni

Chlebki Naan to pieczywo z kuchni hinduskiej. Często podaję je kiedy robię dla męża curry lub jakieś ostre sosy. Smażę je na suchej patelni i są miękkie i puszyste

Składniki na 6 szt:
100 ml mleka
10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej typ 550
100 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 łyżka masła, roztopionego
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozmieszać w letnim mleku. Mąkę odmierzyć i przesiać. 
Dodać 2 łyżki do mieszaniny mleka i drożdży, wymieszać i odstawić na 10 min.
Do pozostałej mąki dodać jogurt, sól, proszek do pieczenia i zaczyn drożdżowy. Wymieszać początkowo łyżka a następnie wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i podzielić na 6 równych części. Z każdej części palcami rozciągnąć podłużny, dość cienki placek. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować jedną stronę placka.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Włożyć placki i nakryć pokrywką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Uwaga: placki dość szybko się smażą! Usmażone placki zdjąć z patelni posypać natką pietruszki. 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!