Bułki z pieczarkami i serem

Bułki z pieczarkami i serem to miękkie bułki wypełnione farszem pieczarkowo- serowym. Najlepiej smakują na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. 
Składniki na 8 szt:
Ciasto:

120 ml mleka

100 ml jogurtu naturalnego 

20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

1 biało (żółtko zostawić do posmarowania)

375 g mąki+ do podsypywania

100 ml oleju rzepakowego

Farsz:

1 cebula

2-3 łyżki oleju

400 g pieczarek

150 g sera edamskiego

8 kuleczek mozzarelli

sól i pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

sezam jasny

Przygotowanie:

W misce wymieszać podgrzane mleko (nie może być gorące), jogurt naturalny i rozkruszone drożdże i cukier. 

Następnie dodać mąkę pszenną, sól i olej. Wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem przez ok 10 min. Ciasto lekko klei się do rąk ale po wyrośnięciu będzie idealne. Miskę z ciastek nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. W tym czasie powinno podwoić objętość. 

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać pieczarki i smażyć aż odparuje cała woda, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki przełożyć na miskę i wystudzić. Dodać starty ser, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, krótko zagnieść. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić go na 8 części. Z każdej części uformować placek, na środek nałożyć 1 czubatą łyżkę farszu, ułożyć kulkę mozzarelli i zlepić jak pieroga. Uformować podłużną bułkę, złączeniem do dołu. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzać do 200*C z termoobiegiem. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. 

Piec ok 15-18 min na złoty kolor.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Elka

    Przepis wypróbowałam i…bułeczki drożdżowe z nadzieniem pieczarkowo-serowym wyszły znakomite!!! Zamiast sezamu (bo nie miałam) dalam żółty ser na bułeczkę. Smakują fantastycznie! Skorzystam z przepisu jeszcze nie raz. Nadzienie z pewnością można wymyśleć samemu przeróżne do takiej bułeczki.
    Dziekuje za przepis!