Mini burgery z kiełbasą i konfiturą z cebuli

Przyszedł mi do głowy pomysł na takie mini burgery z kiełbaską.  Powiem Wam, że mój mąż był zachwycony i przy najbliższej okazji zrobię takie na jakąś imprezkę J  Zamiast mięsa usmażyłam plasterki kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka, dodałam rukolę, konfiturę z czerwonej cebuli i ogórka kiszonego J Wyszły takie wiejskie burgery.
Składniki na 12 szt:

Bułki:

300 g mąki pszennej typ 550

20 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

75 ml letniej wody

75 ml mleka

1 białko (żółtko zostawić do posmarowania bułek)

1 łyżeczka soli

30 ml oleju

Konfitura z czerwonej cebuli:

3 szt cebuli czerwonej

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki octu balsamicznego

80 ml wina czerwonego

Sól i pieprz

Dodatkowo:

100 g rukoli

300 g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka

4-5 ogórków kiszonych

Przygotowanie:

Mleko i wodę lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól, białko i olej.

Ciasto robotem lub rękami wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne i gładkie.

Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 porcji (ok.42g). Uformować bułki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki w dość sporych odstępach lub w blaszce na muf finki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół

Bułeczki odstawić na 30 min.

Po tym czasie posmarować mieszaniną żółtka i mleka i posypać sezamem. Piec przez 20-30 min do uzyskania złotego koloru.

Cebulę obrać i pokroić w pióra. Oliwę i masło rozgrzać i dodać cebulę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodać brązowy cukier. Całość polać winem i octem balsamicznym.

Doprawić solą i pieprzem

Konfitura będzie gotowa kiedy cały sos się mocno zredukuje, a cebula całkowicie zmięknie.

Kiełbasę pokroić w grubsze plasterki i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.  Ogórki pokroić w plasterki.

Bułki przekroić wzdłuż na pół, posmarować musztardą, ułożyć rukolę, po łyżeczce konfitury z cebuli, kilka plasterków podsmażonej kiełbasy i ogórka kiszonego, burgery spiąć wykałaczkami.

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!