Delikatna zupa ogórkowa na filecie

Uwielbiam tą zupę ogórkową bo jest delikatna i lekka a zarazem pełna warzyw i ziół takich jak koperek i natka. Każdy z nas zna zupę ogórkową i zapewne każdy gotuje ją według swojego przepisu. Moja jest łatwa w przygotowaniu ale trochę zajmuje pokrojenie warzyw i mięsa. Zupka ta jeszcze lepsza jest na drug dzień. 

 

Składniki:

80g cebuli
20g masła
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
kawałek pora
250g kiszonych ogórków
250g ziemniaków
200g fileta z kurczaka
1 litr wody lub bulionu 
 2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka soli himalajskiej*
2 szczypty pieprzu mielonego
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2  szkl wody z kiszonych ogórków
2 łyżki śmietany słodkiej 30%

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Warzywa dusić przez około 3 min. Całość przełożyć do większego garnka i dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, pokrojone w małą kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, sól, pieprz. Zalać wszystko 1 litrem wody lub bulionem i gotować na małym ogniu przez ok 15min. W międzyczasie ogórki kiszone zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć na suchej patelni do odparowania wody. Przełożyć do gotującej się zupy. Na sam koniec pokroić drobno por i wraz z posiekaną natką i koperkiem dodać do zupy. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, ogień wyłączyć, wlać 1/2 szkl. wody z kiszonych ogórków wymieszać a następnie dodać 2 łyżki śmietanki słodkiej. Można doprawić według smaku. 

 *w przepisie zostały użyte produkty z Kuchnie Świata

Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!