Rolada dacquise

Inspiracją do zrobienia rolady bezowej była moja instagramowa koleżanka Natalia @lalare_fit. Ta rolada w oryginale jest ze śmietaną i mandarynkami  ale Ja postanowiłam zrobić ją z kremem na bazie mascarpone ,masą krówkową, daktylami i orzechami. Polecam roladę zrobić dzień wcześniej bo potrzebuje czasu żeby smaki się połączyły. Zobaczycie, że będziecie w raju- słodkim raju!

Składniki:

Ciasto bezowe:

6 białek
1 szkl. cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżeczka octu
3 łyżki płatków migdałowych
 Krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
150 g masy kajmakowej z puszki
40g orzechów włoskich, posiekanych
10 daktyli, posiekanych

Przygotowanie:

Blachę do pieczenia (oryginalną z piekarnika) wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
 Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier  łyżka po łyżce, dalej ubijając do otrzymania gęstej, sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać 2 łyżki budyniu, ocet i zmiksować.
Na blachę wyłożyć masę bezową, wyrównać.
Piec w 160 stopniach przez pierwsze 5 min. Po czym posypać bezę płatkami migdałowymi. Piec kolejne 25-30 min.
 Upieczoną bezę wyłożyć na ręcznik bawełniany (odwracając ją), delikatnie zdjąć papier. Zwinąć wraz z ręcznikiem w rulon. Odstawić do wystudzenia.
Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową.
Ubić śmietanę kremówkę.
Kremówkę dodać do masy mascarpone (nie odwrotnie) i delikatnie wymieszać, a następnie dodać posiekane drobno daktyle i orzechy włoskie.
Wystudzoną roladę rozwinąć, posmarować kremem na całej powierzchni i zwinąć delikatnie dociskając. Tak zwiniętą roladę owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

*w przepisie użyto produktów ze sklepu Kuchnie Świata

Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!