Dutch baby

Dutch baby to rodzaj omleta pieczonego w piekarniku. Puszysty i mocno wyrośnięty podawany z konfiturą lub świeżymi owocami idealnie smakuje na śniadanie. 
Składniki:

3 duże jajka 

150 g mąki pszennej

250 ml mleka

szczypta soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

1 łyżka masła klarowanego

świeże owoce (maliny, borówki, jeżyny, pomarańcze, brzoskwinie itp)

jogurt naturalny, konfitura

cukier puder 

Przygotowanie:

Do piekarnika włożyć patelnię, naczynie żaroodporne lub tortownicę. Naczynie musi być przeznaczone do piekarnika. Włączyć piekarnik na 220*C i poczekać aż patelnia się nagrzeje.

Jajka wybić do naczynia, dodać mąkę, sól i cukier waniliowy. Blenderem zmiksować. Ciasto przypomina ciasto naleśnikowe. 

Na nagrzaną patelnię wyłożyć łyżkę masła klarowanego i wylać całe ciasto.

Natychmiast włożyć patelnię ponownie do piekarnika i piec ok 20 minut. 

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i ułożyć owoce.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!