Pieczone pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami to puszyste pierogi z aromatycznym farszem. Świetnie pasują do czerwonego barszczu lub jako przystawka.
Składniki na ok 45 szt:
Ciasto:

250 ml mleka

20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

1 łyżeczka cukru

500 g mąki pszennej typ 550

1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany

100 ml oleju

1 łyżeczka soli

1 białko (żółtko zostawić do posmarowania pierogów)

Farsz:

50 g suszonych grzybów

500 g kapusty kiszonej

1 szt cebula

100 g masła

sól, pieprz

Dodatkowo:

sezam jasny, ciemny lub mak

żółtko+1  łyżka mleka

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży nie trzeba robić rozczynu).

Do miski dodać pozostałą mąkę, białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić robotem lub ręcznie. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.

Farsz:Grzyby suszone wsypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, uważając żeby grzyby po zagotowaniu nie wykipiały. Kapustę włożyć do małego garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, jeśli kapusta jest zbyt kwaśna po zagotowaniu wodę odlać i zalać kapustę świeżą wodą, wtedy gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i dokładnie wycisnąć z kapusty resztę wody.
Grzyby po ugotowaniu odcedzić i ostudzić.
Kapustę i grzyby bardzo drobno posiekać. Szalotkę posiekać. Na patelni roztopić masło i dodać cebulkę. Delikatnie zeszklić cebulkę, nie smażyć. Dodać do posiekanej kapusty  i grzybów. Doprawić solą i pieprzem.

Formowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek o grubości 0,5 cm. Wyciskać krążki o śr 6-7 cm. Na środek każdego krążka nakładać 1-2 łyżeczki farszu i zlepić jak pierogi. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min

Pierogi posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem lub makiem. Piec w nagrzanym do 200*C z termoobiegiem lub 180*C góra- dół przez ok 20- 25 min aż będą koloru złotego.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!