Schab z jabłkami

Schab z jabłkami pieczony w piekarniku. Niezwykle aromatyczny z jabłkową, kwaskowatą nutą. Przepyszna pieczeń na rodzinny obiad.
Składniki:

1-1,2 kg schabu w całości

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1,5 łyżeczki soli

pieprz

2 twarde jabłka

Przygotowanie:

Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Najlepiej aby schab był wąski co oznacza, że mięso jest młode i nie będzie żylaste i gumowate. Nie usuwać żadnych włókien jest to dodatkowa ochrona przed wysuszeniem mięsa. Mięso naciąć ostrym nożem co 1,5-2 cm tak jakby chciało pokroić się w plastry jednak nacięcie powinno być ok 2 cm wgłąb. Jabłka umyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w 1 cm plastry.
W misce wymieszać olej i wszystkie przyprawy. Natrzeć nimi mięso, dokładnie z każdej strony. W nacięcia układać plasterki jabłka, około 3 na nacięcie.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół (bez termoobiegu).

Rękaw do pieczenia nakłuć szpikulcem i włożyć do niego mięso. Zawiązać z dwóch stron jak cukierek. Zawinięte mięso ułożyć w naczyniu i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez 1,5 godz.
Po wyjęciu odczekać aż soki w środku przestaną się gotować i kroić w plastry. Schab z jabłkami świetnie smakuje na zimno jako wędlina na kanapki.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!