Hamburger zapiekany z winem Senorio Del Aquila
Długo miałam ochotę na hamburgery ale też na odrywane bułeczki 🙂 Postanowiłam połączyć razem oba dania. Muszę przyznać, że wygląda to wyjątkowo atrakcyjnie, zwłaszcza zapieczone w małych, indywidualnych porcjach, więc świetnie sprawdzi się jako danie dla gości. Zwłaszcza, że wszystko można przygotować z wyprzedzeniem, a w ostatniej chwili tylko złożyć w całość.
Składniki:
Ciasto na bułeczki:
2 szklanki mąki
1/3 kostki roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
25 g drożdży
płaska łyżeczka soli
1/3 kostki roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
25 g drożdży
płaska łyżeczka soli
Hamburgery:
500g mielonego mięsa wołowego
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
50g bułki tartej
25g tartego żółtego sera w oryginale cheddar
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
50g bułki tartej
25g tartego żółtego sera w oryginale cheddar
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
1 cebula czerwona
1 puszka pomidorów krojonych w puszce
sól
pieprz
2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na bułeczki, ponieważ musi wyrosnąć. Jest to najprostsze ciasto drożdżowe, takie jak na pizzę. Oczywiście można wykorzystać dowolne inne ciasto drożdżowe. Mieszamy wszystkie suche składniki, dolewamy rozpuszczone masło i całość mieszamy przy pomocy noża stołowego. Następnie dolewamy mleko i dodajemy jajko, ciągle mieszając, aż ciasto wchłonie większość mąki. Na koniec wyrabiamy przez kilka minut na blacie, aż będzie gładkie i jednolite. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
W misce mieszamy mięso z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, ser i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy. Lepimy małe kuleczki lecz Ja swoje nieco spłaszczyłam jak hamburgery. Układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut, by nieco stwardniały.
W między czasie przygotowujemy sos.
W między czasie przygotowujemy sos.
Cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Podsmażamy na mniejszym ogniu przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dolewamy wino. Czekamy aż trochę odparuje i dodajemy puszkę pomidorów. Na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos się zredukuje.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwę mięsa. Na wierzch wlewamy nasz sos. Układamy niewielkie kulki z ciasta drożdżowego zostawiając między nimi około 1cm odstępu, bo ciasto urośnie. Ważne jest, żeby w naczyniu nie było zbyt dużo sosu, bo bułeczki się ugotują zamiast upiec i może wyjść zakalec. Całość pieczemy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Danie jest gotowe, kiedy bułeczki wyrosną i będą rumiane z wierzchu.
Wino Senorio Del Aquila pochodzące również z Hiszpanii. Jest wino eleganckie w nowoczesnym stylu. Powstało z ręcznie zebranych owoców, dojrzewało 24 miesiące w dębowych beczkach, natomiast 36 miesięcy w butelkach.
Mój wybór okazał się słuszny i wspaniale współgrał z pikanterią potrawy.
Dziękuję firmie:
www. bachanalia-wina.pl |
Smacznego!!!!
5 komentarzy
Anonimowy
Taką potrawę należy przepić winkiem.Smacznie wygląda:)
Moni Ka
Dorotko… cieszę się że wszystkim szczęki opadły z wrażenia 🙂
Pewnie teraz będziesz miała zamówień kupę 🙂
Dorota von Cologne
"przepis" miało być….
Dorota von Cologne
Wow!
W tygodniu wypróbuję!
…a jeszcze na temat świąt wielkanocnych – koszyczek na święta wyszedł fenomenalny! Wszyscy mi zazdrościli!Dziękuję Ci bardzo za fantastyczny przepi! ;)))
Łucja
Ale pomysłowe danie takie inne niż wszystkie:)A winka zazdroszczę;)