Kotlety drobiowe z piekarnika

Kotlety drobiowe z piekarnika są tak soczyste i miękkie, że wygrywają z tymi z patelni!
 Składniki na 4 szt:

2 pojedyncze filety z kurczaka

2 jajka

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 szkl bułki tartej

1/2 szkl mąki pszennej

sól

pieprz

1/2 szklanki oleju

2 łyżki oleju Kujawski cytryna bazylia

2 łyżeczki papryki

Dodatkowo:

1/2 cytryny

listki świeżej bazylii

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać góra/dół 220 stopni -w przypadku jednej blachy kotletów lub termoobieg 200 stopni- w przypadku dwóch blach kotletów.

Filety z kurczaka oczyścić z błon i chrząstek a następnie przekroić wzdłuż aby powstały 4 plastry.

Kotlety rozbić tłuczkiem ale niezbyt cienko aby kotlety nie były suche, doprawić solą i pieprzem. Rozbite kotlety obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku wymieszanym z jogurtem naturalnym i na końcu w bułce tartej.

Położyć kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować za pomocą pędzelka mieszanką olejów i papryki po obu stronach.

 Umieścić blaszkę w nagrzanym piekarniku i obrócić kotlety po 10 minutach na drugą stronę na kolejne 10 min.

Kotlety drobiowe z piekarnika podawać z listkami bazylii i cząstką cytryny. Skropione sokiem z cytryny smakują rewelacyjnie.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze