
Kotlety schabowy z piekarnika
Dziś kotlet schabowy z piekarnika. Znacznie mniej tłuszczu a smak identyczny jak te patelni. Do kotletów można użyć dowolnego rodzaju mięsa (u mnie polędwiczka), natomiast należałoby zwiększyć lub zmniejszyć czas pieczenia.
Składniki:
Dowolna ilość kotletów schabowych, polędwiczki wieprzowej lub fileta z kurczaka
2 jajka
1 szkl bułki tartej
1 szkl mąki pszennej
sól
pieprz
1/2 szklanki oleju + 2 łyżeczki papryki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać góra/dół 220 stopni -w przypadku jednej blachy kotletów lub termoobieg 200 stopni- w przypadku dwóch blach kotletów.
Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Rozbite kotlety obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.
Położyć kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować za pomocą pędzelka mieszanką oleju i papryki po obu stronach.
Umieścić blaszkę w nagrzanym piekarniku i obrócić kotlety po 10 minutach na drugą stronę.
Czas pieczenia to 20 min w przypadku kotletów z drobiu lub polędwiczki wieprzowej, kotlet ze schabu ok 25 min, jednak 5 min przed końcem należy sprawdzić czy jest już upieczony.
Smacznego!!!

2 komentarze
dobre
wyszło ekstra
Mirabelka
Genialny przepis, wyszły świetne w smaku i genialna panierka. Od siebie dodałem tylko więcej ostrego pieprzu bo lubię jak są mocno pieprzne. Zapisałem sobie przepis aby się go trzymać bo jest po prostu idealny. Dzięki za wskazówki na takiego schaboszczaka. Polecam wszystkim pozostałym także, to naprawdę jest pycha.