Kotlety schabowy z piekarnika

Dziś kotlet schabowy z piekarnika. Znacznie mniej tłuszczu a smak identyczny jak te patelni. Do kotletów można użyć dowolnego rodzaju mięsa (u mnie polędwiczka), natomiast należałoby zwiększyć lub zmniejszyć czas pieczenia. 

 

 Składniki:

 Dowolna ilość kotletów schabowych, polędwiczki wieprzowej lub fileta z kurczaka
2 jajka
1 szkl bułki tartej
1 szkl mąki pszennej
sól
pieprz
1/2 szklanki oleju + 2 łyżeczki papryki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać góra/dół 220 stopni -w przypadku jednej blachy kotletów lub termoobieg 200 stopni- w przypadku dwóch blach kotletów.
Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Rozbite kotlety obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.
Położyć kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować za pomocą pędzelka mieszanką oleju i papryki po obu stronach.
 Umieścić blaszkę w nagrzanym piekarniku i obrócić kotlety po 10 minutach na drugą stronę.
Czas pieczenia to 20 min w przypadku kotletów z drobiu lub polędwiczki wieprzowej, kotlet ze schabu ok 25 min, jednak 5 min przed końcem należy sprawdzić czy jest już upieczony. 
 
 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

12 komentarzy