Młode ziemniaki ze śmietaną

Młode ziemniaki ze śmietaną zawsze przygotowuje jak tylko pojawią się te najmniejsze z cieniutką skórką. Są niezwykle kremowe i aromatyczne. To w ten sposób zazwyczaj przygotowuje młode ziemniaczki w sezonie.
Składniki:

1 kg młodych małych ziemniaków

200 ml śmietany kremówki 30%

50 g masła

sól

Pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, wyszorować szczotką lub lekko zeskrobać skórkę. Umyte ziemniaki przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby swobodnie w niej pływały, dodać sól i ugotować do miękkości. Ziemniaki odcedzić i wlać do nich śmietankę, dodać masło i dusić ziemniaczki pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż śmietanka się trochę zredukuje. Na sam koniec dodać posiekany świeży koperek i wymieszać. Najlepiej smakują z sadzonym jajkiem i świeżymi szparagami.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!