Sushi
Z sushi miałam do czynienia po raz pierwszy. Od dawna chciałam spróbować sushi z prawdziwego zdarzenia, ale sam fakt, że znajduje się w nim surowa ryba skutecznie zniechęcała mnie do skosztowania.
Znalazłam więc inne rozwiązanie. Zrobiłam z rybą pieczoną i to sushi smakuje nam najbardziej.
Składniki na 5 rolek:
250g ryżu do sushi
3 łyżki zaprawy do ryżu Mizkan
5 arkuszy glonów Nori złotych
chrzan Wasabi (pasta)
Rzodkiew marynowana w paskach
kilka paluszków krabowych
150 g łososia pieczonego
kilka krewetek grillowanych
serek kremowy Almette lub majonez
1/2 avocado
1/2 ogórka zielonego
szczypiorek
kilka listków sałaty rzymskiej
mata bambusowa do zwijania
Dodatkowo:
sos sojowy
imbir marynowany
Przygotowanie:
Na macie bambusowej rozkładamy Nori błyszczącą stroną w dół. Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei. Uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Ryż po środku smarujemy cienko serkiem Almette, układamy wybrane przez nas składniki( najlepiej smakuje z 3 składnikami). Następnie, bierzemy na palec niedużo wasabi i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu).
Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
Ostrym nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz). Jest możliwy praktycznie nieograniczony dobór pasujących do siebie składników tworzących smaczne zestawy.
7 komentarzy
Anonimowy
Sushi wesoła w warszawie jest super, potwiedzam
Anonimowy
Niesamowity przepis, mega dobre sushi ale niestety nie mogę zrobić takiego które mogłoby konkurować z sushi wesoła w warszawie. Polecam odwiedzić ich restauracje, w domu takiego dobrego sushi nie zjecie!
Marta
Po raz pierwszy sushi spróbowałam w lokalnej restauracji i od tamtej pory jest to jedne z moich ulubionych potraw. Często sushi przygotowuję sama w domu przy użyciu specjalnego zestawu do sushi https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi w skład którego wchodzą również naczynia do serwowania tej potrawy. Wbrew pozorom przyrządzenie sushi nie jest w cale takie trudne jak może się to wydawać. Polecam wypróbować.
Anna Grzelak
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Katarina
wyglada jakbys je robila pol zycia! Ty to jestes wrodzoy talencior, mniammm!
Anonimowy
Wygląda przepysznie.
slodki.zakatek
Uwielbiam sushi!+