Muffiny marchewkowe

Ciasto marchewkowe zawsze pojawia się u mnie wraz z nadejściem jesieni. Nie wiem czemu ale już tak mi się kojarzy jak piernik ze Świętami Bożego Narodzenia. 
Te muffiny są idealnie puszyste i wilgotne a z dodatkiem kremu komponuje się wspaniale. 
Składniki na 12 sztuk:
70 g miękkiego masła
60 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
120 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
140 g marchewki
Krem:
200 g serka mascarpone
30 g cukru pudru
Dodatkowo:
12 marcepanowych marchewek 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*C góra dół.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Dodać jajka i zmiksować krótko. Następnie dodać mąkę z proszkiem, przyprawę do piernika, marchewkę i zmielone migdały. 
Ciasto przełożyć po równo do 12 foremek na muffinki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.

Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć na wystudzone muffinki. Muffiny marchewkowe udekorować marcepanowymi marchewkami.

 

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!