Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem
Ciasto z mojego dzieciństwa, które w wysłużonym zeszycie mojej mamy widnieje na pierwszej stronie. Idealnie kruche i maślane ciasto otula śliwki węgierki posypane cukrem i cynamonem. Najlepiej smakuje jeszcze delikatnie ciepłe.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 małe żółtka
50 g śmietany kremówki 30%
Śliwki:
800 g śliwek węgierek
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kisielu cytrynowego (proszku)
Dodatkowo:
cukier kryształ
Przygotowanie:
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, budyń, cukier puder wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka, śmietanę kremówkę i siekać nożem aż trochę się połączy. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
Przygotować formę o wymiarach 26×26 cm.
Uciąć dwa arkusze papieru do pieczenia większego niż blaszka. Pomiędzy arkuszami rozwałkować 1 część ciasta tak aby ciasto nachodziło na boki formy. Zdjąć górną warstwę papieru, ciasto z dolnym papierem przełożyć do formy i wyrównać (jeśli na spodzie ciasta jest zbyt wiele- można je podpiec w 200*C przez ok 8-10 min).
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Śliwki umyć i przekroić na pół usuwając pestki. Wymieszać z cukrem, kisielem i cynamonem.
śliwki ułożyć skórką do dołu na cieście jedną przy drugiej i na wierzchu.
Drugą część ciasta rozwałkować tak jak pierwszą między papierem do pieczenia, zdjąć górną warstwę i obracając papier z ciastem nałożyć na formę ze śliwkami.
Odkleić papier i wyrównać.
Z góry ciasto posypać cukrem kryształem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 45-50 min aż ciasto się zarumieni.
Ciasto kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
9 komentarzy
Kasia
A co zrobić ze śliwkami, które płyną? Robiłam ciasto już dwa razy, za drugim dałam nawet więcej kisielu niż było w przepisie, a śliwki i tak popłynęły 🙁 ciasto pyszne, ale to jedyny mankament 🙁
Monika Molecka
Ciasto z kisielem trzeba dobrze wystudzić i nic nie popłynie 🙂
Ania
Witam! Czy ciasto z tych proporcji będzie pasowało do tortownicy o średnicy 28 cm? Pozdrawiam
S.
Ciasto jest pyszne! Jak nie przepadam za śliwkami to robię drugi raz w ciągu tygodnia. Dziękuję za przepis 🙂
Magda
Wczoraj zrobiłam, ale miałam większą formę, więc mój jest cieńszy. Pachnie obłędnie i nie mogę się doczekać kawki!
Maria
Mam w domu każdy inny kisiel tylko nie cytrynowy. Jaki najlepiej użyć?
Monika Molecka
Obojętnie jaki
Justyna
Smakowita propozycja. Takie kruche ciasta z owocami są moimi ulubionymi.
Canette
Cienkie ciasto i dużo owoców, najlepiej! 🙂