Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem

Ciasto z mojego dzieciństwa, które w wysłużonym zeszycie mojej mamy widnieje na pierwszej stronie. Idealnie kruche i maślane ciasto otula śliwki węgierki posypane cukrem i cynamonem. Najlepiej smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. 
Składniki:

 Ciasto:

300 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka budyniu waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g zimnego masła

100 g cukru pudru

2 małe żółtka

50 g śmietany kremówki 30% 

Śliwki:

800 g śliwek węgierek

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki kisielu cytrynowego (proszku)

Dodatkowo:

cukier kryształ

Przygotowanie:

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, budyń, cukier puder wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka, śmietanę kremówkę i siekać nożem aż trochę się połączy. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.

Przygotować formę o wymiarach 26×26 cm.

Uciąć dwa arkusze papieru do pieczenia większego niż blaszka. Pomiędzy arkuszami rozwałkować 1 część ciasta tak aby ciasto nachodziło na boki formy. Zdjąć górną warstwę papieru, ciasto z dolnym papierem przełożyć do formy i wyrównać (jeśli na spodzie ciasta jest zbyt wiele- można je podpiec w 200*C przez ok 8-10 min).

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Śliwki umyć i przekroić na pół usuwając pestki. Wymieszać z cukrem, kisielem i cynamonem. 

śliwki ułożyć skórką do dołu na cieście jedną przy drugiej i na wierzchu.

Drugą część ciasta rozwałkować tak jak pierwszą między papierem do pieczenia, zdjąć górną warstwę i obracając papier z ciastem nałożyć na formę ze śliwkami. 

Odkleić papier i wyrównać. 

Z góry ciasto posypać cukrem kryształem.

Piec w nagrzanym piekarniku około 45-50 min aż ciasto się zarumieni. 

Ciasto kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

 

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

9 komentarzy