Torcik Oreo

Torcik Oreo pokochają wielbiciele znanych ciasteczek ponieważ krem którym przełożone są blaty biszkoptowe jest obłędnie pyszny. Przepis na krem Oreo i tynk maślany pochodzą z bloga: https://slodkipomysl.pl/

Składniki na śr. 18-19cm:

Biszkopt:

5 jajek

175 g cukru drobnego

150 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

Nasączenie:

200 ml wody mineralnej niegazowanej
6 łyżek soku z cytryny
3 łyżki cukru (wg uznania)

Krem Oreo (1 i 3 warstwa):
250 ml śmietany kremówki 30%
200 g mascarpone
30 g cukru pudru
10 ciastek Oreo
Krem śmietankowy (2 warstwa):
150 ml śmietany kremówki 30%
100 g mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
Frużelina z owoców leśnych (2 warstwa):
125 g owoców leśnych mrożonych (tj. borówki, jagody, maliny, truskawki itp.)
1,5 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
Krem maślany z mascarpone (do tynkowania):
150 g miękkiego masła 82%
50 g cukru pudru
250 g mascarpone

Drip czekoladowy:
60 g śmietany kremówki 30%
30 g czekolady gorzkiej 64%
20 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:
200 g świeżych malin
100 g świeżych truskawek
50 g borówek

porzeczka czerwona
kilka ciastek Oreo
Przygotowanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z mąką ziemniaczaną przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już delikatnie szpatułką
Przełożyć do formy, najlepiej rantu cukierniczego o śr. 18-19 cm cm o wysokości ok 14 cm ponieważ biszkopt znacznie urośnie. Piec do suchego patyczka ok 40-45 min w 165-170 stopniach. Biszkopt wyjąć i upuścić równo na podłogę z wysokości 20 cm lub uderzyć lekko o blat.
Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej na noc. Nożem oddzielić biszkopt od rantu tortownicy, wyjąć i odwrócić na papier do pieczenia do góry dnem, wtedy biszkopt będzie równy.

Biszkopt przekroić na 4 równe blaty.

Frużelina: Mieszane owoce włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić. Do gotujących się owoców wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i stężenia.

Krem Oreo: Połowę ciastek zmielić na bardzo drobno, drugą połowę posiekać nożem.

W misce ubić schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder. Do sztywnego kremu dodać ciastka i wymieszać szpatułką.

Krem śmietankowy: Schłodzoną śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem.

Krem maślany z mascarpone (do tynkowania): Masło i mascarpone wyjąć z lodówki aby osiągnęło temp pokojową. Masło razem z cukrem pudrem ubijać na puszystą masę. Może to trwać nawet 10 minut. Nadal miksując dodawać mascarpone. Na tym etapie można dodać kilka kropel wybielacza żeby krem miał biały odcień. Miksować aż do uzyskania jednolitego kremu. W razie gdyby krem się rozwarstwił należy krótką chwilę podgrzać go nad kąpielą wodną cały czas miksując.

Drip- polewa czekoladowa: Czekoladę podzielić na małe kawałki. Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy.

Składanie tortu:  Na sztywnym podkładzie ułożyć pierwszy blat biszkoptu, lekko nasączyć wystudzonym płynem. Wyłożyć połowę kremu oreo, wyrównać i ułożyć owoce. Następnie przykryć kolejnym blatem biszkoptu
i posmarować cienko kremem śmietanowym, założyć rant i zrobić rant z kremu aby frużelina nie wydostała się na zewnątrz. W środek wyłożyć frużelinę. Następnie przykryć kolejnym blatem, lekko nasączyć, wyłożyć drugą połowę kremu oreo, wyrównać, ewentualnie też ułożyć owoce. Na sam koniec ułożyć ostatni już blat, nasączyć i wstawić tort do schłodzenia na minimum 4 godz do lodówki aby stężał i naturalnie osiadł.

Wyjąć tort z rantu na 15 min przed tynkowaniem. Tort tynkować kremem z góry i po boku. Najpierw tynkować bardzo cienką pierwszą warstwą kremu. Wstawić na 15 min do lodówki i nałożyć drugą warstwę. Aby przy podstawie nałożyć pokruszone ciasteczka należy zrobić to od razu po tynkowaniu ponieważ później się nie przykleją. Bardzo drobno rozdrobnione ciasteczka Oreo nakładać szerokim nożem.  Za pomocą małej łyżeczki łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy dripu. Torcik Oreo dekorujemy świeżymi owocami oraz ciasteczkami.

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!