Kurczak hasselback

Kurczak hasselback to kurczak nacinany (podobnie jak szwedzkie ziemniaczki) i wypełniony farszem ze szpinaku i serka, papryki i posypany mozzarellą. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne.
Składniki dla 4 osób:

2 duże filety z kurczaka

2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna

100 g świeżego szpinaku

150 g sera sałatkowo- kanapkowego

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki żółtej

sól i pieprz

50 g startej mozzarelli

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyścić z błon, osuszyć. Mięso naciąć w paski o szerokości około 2 cm do połowy jej grubości i doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.

Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak i dusić do momentu aż zwiędnie. Szpinak można lekko posiekać. Do gorącego szpinaku dodać serek sałatkowo- kanapkowy i wymieszać. Doprawić tylko pieprzem bo ser już jest dość słony. Na koniec dodać 1/2 startej mozzarelli i wymieszać. Papryki pokroić w cienkie paski.

Nacięcia filet wypełnić farszem szpinakowo- serowym, ułożyć kolorowe papryki.

Filety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika na około 40 min (w zależności od wielkości fileta), ale po upływie 20 min mięso posypać drugą częścią startej mozzarelli.

Wyjąć upieczonego kurczaka i pokroić w skośne plastry. Podawać na ciepło ale również świetnie smakuje na zimno na kanapce.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać tego kurczaka
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!