Chleb bajglowy

Bajgle zrobiły na blogu mega furorę i postanowiłam, że przecież świetnie byłoby upiec chleb który idealnie będzie się opiekał w tosterze. Jest mięsisty ale delikatny i puszysty. Ma chrupiącą skórkę a dodatkowo jest obsypany ziarnami. Polecam.   
Składniki:

250 ml mleka
15 g świeżych drożdży
50 g masła
15 g cukru
1/2 łyżeczki soli
400g mąki pszennej typ 550

Dodatkowo:

jajko do posmarowania

3 łyżki sezamu białego

3 łyżki sezamu czarnego

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i przestudzić. W letnim (nie gorącym!) mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, sól i zacząć wyrabianie ciasta ręcznie lub robotem pod koniec dodając roztopione masło. Zagnieść ciasto około 15 min (u mnie robotem). Ciasto powinno być miękkie i odklejać się od rąk. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1,5 godz aż podwoi swoją objętość.

 W dużym garnku zagotować wodę.

Foremkę o wym: 22×11 wysmarować dokładnie olejem i posypać wymieszanymi ziarnami sezamu.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Ciasto wyłożyć na blat i uformować podłużny bochenek (nieco mniejszy niż cała foremka).

 Tak uformowany chleb wrzucić do gotującej się wody i gotować po 45 sekund z każdej strony.

Podgotowane ciasto wyjąć na ręcznik kuchenny i osuszyć delikatnie.

Ciasto przełożyć do foremki i naciąć ostrym nożykiem w poprzek. Chleb posmarować jajkiem i ziarnami sezamu. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 min (może trwać to krócej w zależności od piekarnika). Chleb powinien być złoto- brązowy.

Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze