Ciastka kokosowe
Ciastka kokosowe są chrupiące dzięki przypieczonemu kokosowi. Dla smakoszy kokosowych wypieków będzie to spełnienie marzeń.
Składniki na ok 40 szt:
100 g miękkiego masła extra 82%
100 g drobnego cukru
1 małe jajko
100 g wiórków kokosowych
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do misy miksera włożyć miękkie masło jajko, drobny cukier i wiórki kokosowe. Całość wymieszać do połączenia na najniższych obrotach. Do masy dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto wyjąć z misy i zagnieść w płaską kulę. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 0,5 cm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto z papierem należy włożyć do lodówki na ok 30 min.
Po tym czasie wyciskać krążki o śr. 6 cm w środku mniejsze o śr 2 cm. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180*C gór- dół piekarniku przez ok 10-12 min aż będą złote.
Ciastka zdejmować z blachy po chwilowym wystudzeniu.
Jeden komentarz
Ewa
Niestety moje nie wyglądają tak jak Twoje. Brzegi nie są złote a środek żółty. Nie wkładałam ciasta do lodówki, czy to jest powodem. Pozdrawiam…