Ciastka kokosowe

Ciastka kokosowe są chrupiące dzięki przypieczonemu kokosowi. Dla smakoszy kokosowych wypieków będzie to spełnienie marzeń.

Składniki na ok 40 szt:

100 g miękkiego masła extra 82%

100 g drobnego cukru

1 małe jajko

100 g wiórków kokosowych

100 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do misy miksera włożyć miękkie masło jajko, drobny cukier i wiórki kokosowe. Całość wymieszać do połączenia na najniższych obrotach. Do masy dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia.

Ciasto wyjąć z misy i zagnieść w płaską kulę. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 0,5 cm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto z papierem należy włożyć do lodówki na ok 30 min.

Po tym czasie wyciskać krążki o śr. 6 cm w środku mniejsze o śr 2 cm. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180*C gór- dół piekarniku przez ok 10-12 min aż będą złote.

Ciastka zdejmować z blachy po chwilowym wystudzeniu.

 

 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Ewa

    Niestety moje nie wyglądają tak jak Twoje. Brzegi nie są złote a środek żółty. Nie wkładałam ciasta do lodówki, czy to jest powodem. Pozdrawiam…