Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa to rozgrzewająca zupa krem z dodatkiem w postaci grzanek. Smak czosnku jest delikatny a sama zupa jest bardzo rozgrzewająca.
Składniki dla 4 osób:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
10-12 ząbków czosnku
1 łyżka mąki pszennej
200 g ziemniaków
1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
2 trójkąciki serka topionego
100 ml śmietany kremówki 30 %
sól
pieprz
100 g sera żółtego typu emmentaler
Dodatkowo:
Grzanki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć szerokim nożem dociskając do deski. W garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek i smażyć na małym ogniu. Czosnek powinien zmięknąć lecz nie powinien się spalić bo zupa będzie gorzka. Do smażącego się czosnku dodać 1 łyżkę mąki i mieszając smażyć kilka sekund, całość zalać GORĄCYM rosołem mieszając energicznie. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować na większym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie (u mnie trwało to 20 min).
Zupę przelać do blendera, dodać topiony serek i zmiksować na krem, dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce i włożyć na dno każdej miseczki, zalać gorącą zupą czosnkową. Zupę czosnkową podawać grzankami i posypaną szczypiorkiem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA