Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa to rozgrzewająca zupa krem z dodatkiem w postaci grzanek. Smak czosnku jest delikatny a sama zupa jest bardzo rozgrzewająca.
Składniki dla 4 osób:

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

10-12 ząbków czosnku

1 łyżka mąki pszennej

200 g ziemniaków

1 litr rosołu lub bulionu warzywnego

2 trójkąciki serka topionego

100 ml śmietany kremówki 30 %

sól

pieprz

100 g sera żółtego typu emmentaler

Dodatkowo:

Grzanki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć szerokim nożem dociskając do deski. W garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek i smażyć na małym ogniu. Czosnek powinien zmięknąć lecz nie powinien się spalić bo zupa będzie gorzka. Do smażącego się czosnku dodać 1 łyżkę mąki i mieszając smażyć kilka sekund, całość zalać GORĄCYM rosołem mieszając energicznie. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować na większym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie (u mnie trwało to 20 min).

Zupę przelać do blendera, dodać topiony serek i zmiksować na krem, dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem.

Ser żółty zetrzeć na tarce i włożyć na dno każdej miseczki, zalać gorącą zupą czosnkową. Zupę czosnkową podawać grzankami i posypaną szczypiorkiem.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!