Lasagne z patelni z oszukanym beszamelem, ekspresowa

Uwielbiam lasagne ale zawsze ze względu na sposób przygotowania niezbyt często ją robię. Znalazłam sposób aby zrobić ją ekspresowo, na patelni. Smakuje rewelacyjnie. Pamiętajcie, żeby dodać oryginalny przecier pomidorowy bo to on jest tu nośnikiem smaku. 

 

Składniki:

500g mięsa mielonego
8 szt płatów makaronu lasagne
500g pasaty pomidorowej
1/2 szklanki wody
100g mozzarelli w kulkach
1 szt marchewka
50g korzenia selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru

Oszukany beszamel:
50g serka śmietankowego
50ml śmietany kremówki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

Dodatkowo:
listki bazylii
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
W garnku lub na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) Rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć i dodać starte warzywa. Podsmażyć 5 min.Dodać przeciśnięty czosnek i podsmażyć 30 sek. Dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się delikatnie rumienić. 
Całość zalać passatą pomidorową i wodą, dodać bazylię, oregano, sól i cukier. Listki lasagne połamać na parę części. i włożyć do sosu, całość wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić przez 15 min w międzyczasie przemieszać.

Składniki na sos beszamel wymieszać i wlać do garnka z sosem. Całość wymieszać. Na wierzchu położyć kuliki mozzarelli, przykryć pokrywką na 5 min aż się ser rozpuści. 
 Podawać posypane pieprzem świeżo mielonym i posypane bazylią.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!