Lasagne z patelni z oszukanym beszamelem

Uwielbiam lasagne ale zawsze ze względu na sposób przygotowania niezbyt często ją robię. Znalazłam sposób aby zrobić ją ekspresowo, na patelni. Smakuje rewelacyjnie. Pamiętajcie, żeby dodać oryginalny przecier pomidorowy bo to on jest tu nośnikiem smaku. 

Składniki:

500 g mięsa mielonego

8 szt płatów makaronu lasagne

500 g pasaty pomidorowej

3/4 szklanki wody

100g mozzarelli

1 szt marchewka

50 g korzenia selera

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka cukru

Oszukany beszamel:

50 g serka śmietankowego

60 ml śmietany kremówki

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta soli

Dodatkowo:

listki bazylii

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. 

W garnku lub na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) Rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć i dodać starte warzywa. Podsmażyć 5 min. Dodać przeciśnięty czosnek i podsmażyć 30 sek. Dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się delikatnie rumienić. 

Całość zalać passatą pomidorową i wodą, dodać bazylię, oregano, sól i cukier. Listki lasagne połamać na parę części. i włożyć do sosu, całość wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić przez 15 min w międzyczasie przemieszać.

Składniki na sos beszamel wymieszać i wlać do garnka z sosem. Całość wymieszać. Na wierzchu położyć porwaną mozzarellę, przykryć pokrywką na 5 min aż się ser rozpuści.

 Podawać posypane pieprzem świeżo mielonym i posypane bazylią.

 

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!