Ogórki małosolne- jak je zrobić żeby były idealne?

Ogórki małosolne w moim domu robi się praktycznie co kilka dni. Nie zdążą się zakisić na dobre a już ich nie ma. Najlepsze są takie na trzeci dzień. Chrupiące, lekko czosnkowe i z dużą ilością kopru. Jeśli chcecie aby ogórki zaczęły kisić się wcześniej należy zalać je ciepłą wodą, jeżeli mają kisić się powoli- zimną wodą. 

 Składniki:
 1,5 kg ogórków (najlepsze te mniejsze jasne sztuki)
4 ząbki czosnku
10 gałązek kopru najlepiej z kwiatami
4 liście chrzanowe lub 1 korzeń chrzanu
1 litr wody
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Ogórki umyć. Na dno naczynia szklanego lub z kamionki ułożyć połowę kopru, połowę czosnku i połowę chrzanu. Ogórki ułożyć i na wierzch położyć resztę kopru, czosnku i chrzanu. 
W wodzie dokładnie rozmieszać sól i zalać przygotowane ogórki. Woda powinna pokrywać całe ogórki. Słoik zakręcić, postawić na blacie na 2- 3 dni w zależności od temperatury.

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!