Łazanki z kapustą i pieczarkami
Łazanki z kapustą i pieczarkami zawsze kojarzyć będą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak w Święta robię zawsze z suszonymi grzybami, a w ciągu roku często robię je z pieczarkami.
Składniki:
200 g makaronu łazanki
500 g kapusty kiszonej
1 łyżka oleju
500 g pieczarek świeżych
2 łyżki masła
1 cebula
2 liście laurowe
2 ziele angielskie
sól
pieprz
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną ugotować razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Kapustę odsączyć i odcisnąć z nadmiaru wody, posiekać parę razy.
Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pieczarki i smażyć aż odparuje całkowicie woda. Dodać trochę soli i pieprzu.
Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać pod zimną wodą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i smażyć aż się delikatnie zezłoci.
Kapustę, pieczarki, makaron i cebulkę wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Łazanki z kapustą i pieczarkami posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!
Jeden komentarz
Pingback: