Łazanki z kapustą i pieczarkami

Łazanki z kapustą i pieczarkami zawsze kojarzyć będą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak w Święta robię zawsze z suszonymi grzybami, a w ciągu roku często robię je z pieczarkami.

Składniki:

200 g makaronu łazanki
500 g kapusty kiszonej
1 łyżka oleju
500 g pieczarek świeżych
2 łyżki masła
1 cebula
2 liście laurowe
2 ziele angielskie
sól
pieprz

Dodatkowo:

natka pietruszki

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną ugotować razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Kapustę odsączyć i odcisnąć z nadmiaru wody, posiekać parę razy.
Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pieczarki i smażyć aż odparuje całkowicie woda. Dodać trochę soli i pieprzu.
Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać pod zimną wodą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i smażyć aż się delikatnie zezłoci.
Kapustę, pieczarki, makaron i cebulkę wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Łazanki z kapustą i pieczarkami posypać obficie posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!!!

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Łazanki z kapustą i pieczarkami
Polecam również zupę z suszonych grzybów.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!