Domowy kebab

Od dawna chodziła mi po głowie myśl żeby zrobić kebab jak z budki. Zrobiłam, zjadłam i określiłam go mianem najlepszego jaki jadłam. Oczywiście jest to domowy kebab drobiowy, bo niestety nie mam dostępu do baraniny. Ale wydaje mi się, że kebab drobiowy jest znacznie szybszy w przygotowaniu i upieczeniu. Naprawdę polecam chociaż raz zrobić go w domu i podać z frytkami lub zwinięty w tortille.

Składniki na domowy kebab:

600 g mięsa z udek kurczaka
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
250 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do kebaba

Dodatkowo:

Pół buraka lub ziemniaka (aby wbić w niego patyczki)
Pół cebuli (do zakończenia kebaba)

Sos do kebaba:

1/2 zielonego ogórka
1 ząbek czosnku
1 mały jogurt naturalny
sól i pieprz
ew. koperek i natka pietruszki

Przygotowanie:

Udka z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie płaty. W osobnej miseczce dokładnie wymieszać jogurt z przyprawami. Mięso przełożyć do miski i wymieszać z jogurtem, dokładnie nacierając każdy płat. Tak zamarynowane mięso przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki.
Połówkę buraka lub ziemniaka owinąć folią aluminiową i wbić w niego 3 szpikulce do szaszłyków.
zamarynowane mięso nadziewać na szpikulce tak aby utworzyć stożek. Kiedy całe mięso będzie już nadziane, na samym czubku wbić połówkę cebuli tak aby złączyć wszystkie szpikulce.
(patrz zdjęcie obok)

Cały kebab dokładanie owinąć folią spożywczą, formując przy tym rulon i włożyć do zamrażalnika na ok 30 min.

Tak przygotowany i wychłodzony kebab odwinąć z folii i ustawić na blaszce pionowo.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godz.
W międzyczasie zrobić sos. Ogórka zetrzeć na bardzo drobnej tarce, delikatnie posolić i odstawić aż puści wodę. Wodę z ogórka odlać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, jogurt i ew. zioła. Całość wymieszać i w razie potrzeby dosolić.
Domowy kebab podawać z frytkami bądź zawinięty w tortille z cebulką czerwoną i sałatą.

Smacznego!!!

Domowy kebab

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!