Marchewkowe Pancakes, śniadanie w 20 minut.
Szybkie i puszyste placuszki z tartą marchewką to świetny sposób aby dzieci polubiły marchewkę. Słodkie placuszki z dodatkiem owoców, miodu i jogurty to idealne śniadanie.
Składniki:
1 jajko
180 ml mleka
2 łyżki masła
80 g startej marchewki
150 g mąki pszennej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
jogurt naturalny
miód
owoce
olej kokosowy, do smażenia
Przygotowanie:
Maso roztopić i odstawić do wystudzenia.
Jajko ubić na jasną i puszystą masę. Dodać mleko, startą na bardzo drobnych oczkach marchewkę i przestudzone roztopione masło. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Dodać do ubitego jajka z mlekiem i delikatnie wymieszać, niezbyt długo.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, nałożyć 2 łyżki ciasta i smażyć na średniej mocy palnika aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki, wtedy odwrócić na drugą stronę.