Bułeczki z czekoladą

Bułeczki z czekoladą to bardzo puszyste i miękkie bułeczki obficie wypełnione kremem orzechowo- czekoladowym.
Z kubkiem mleka smakują wybornie.
Składniki na 10 szt:
500g mąki
20g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1/2 łyżeczka soli
260ml letniego mleka
50g cukru
40g mleka w proszku
60 masła
1 jajko
Dodatkowo:
100 g kremu czekoladowo- orzechowego
1 żółtko+1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mąkę i mleko w proszku odmierzyć i przesiać do miski, dodać sól. Masło roztopić i przestudzić.
W garnku podgrzać mleko (nie może być zbyt gorące). Dodać masło i pokruszone drożdże oraz cukier.
Następnie dodać mleko w proszku i jajko. Wyrobić ciasto za pomocą haka lub rąk (im dłużej wyrabiane tym mniej się będzie lepiło). Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Ja pomogłam sobie wagą kuchenną ważąc całe ciasto, następnie podzieliłam sumę przez 10 i wtedy wiedziałam ile powinna ważyć każda bułeczka (u mnie było to 95g.
Z każdej porcji ciasta uformować okrągłą bułeczkę. Następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1-2mm. Na 1 cm od brzegu posmarować czekoladą. Boki prostokąta zawinąć do środka, 1 cm wolny brzeg nałożyć na nadzienie czekoladowe, przykleić palcami i zrolować bułeczkę sklejając palcami.
Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni, łączeniem do dołu i w odstępach.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni góra- dół.
Uformowane bułeczki odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 30 min. Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.
Bułeczki piec przez około 20-25 min, jeśli jednak bułeczki mocno zaczną się rumienić należy przykryć papierem do pieczenia.
Studzić na kratce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!