Mus chałwowy

Słodkości na święta nie muszą być tylko w postaci serników, makowców, pierników i ciasteczek. Może to być elegancki deser w kieliszkach który z łatwością przygotujecie dla swoich najbliższych. Dziś proponuję mus chałwowy. Delikatna słodka pianka przełamana kwaśną maliną z chrupiącą bezą na wierzchu. 

 

 Składniki dla 6 osób:

300ml śmietany kremowej 30%
100g czekolady białej
50g chałwy
100g malin świeżych lub mrożonych
1 łyżka cukru  (jeśli maliny są mocno kwaśne)
2 łyżki wody

Przygotowanie:

Z całości śmietany odjąć 50 g i przelać je w szklaną lub metalową miseczkę, którą ustawiamy nad kąpielą wodną.
 Dodać drobno połamaną całą białą czekoladę i drobno pokruszoną chałwę. Ciągle mieszając aż do rozpuszczenia. Roztopioną czekoladę ze śmietaną i chałwą wymieszać do jednolitej, gładkiej konsystencji, a następnie schłodzić dobrze w lodówce.

Pozostałe 250 g śmietany ubić a sztywno. Następnie dodać około połowę ubitej śmietany do dobrze schłodzonego musu chałwowo- czekoladowego i bardzo delikatnie wymieszać (by śmietana nie straciła puszystości). Następnie dodać pozostałą część śmietany i również delikatnie wymieszać.

Mus podzielić na porcje do pucharków lub kieliszków i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, lub na dłużej. Schłodzony mus stężeje.
Maliny umieścić w małym garnuszku razem z wodą oraz cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż maliny zaczną się rozpadać. Wymieszać i rozetrzeć łyżką, aby uzyskać sos. Zostawić sos do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem polać schłodzony mus sosem malinowym a na wierzch rozkruszyć beziki.

Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

10 komentarzy

  • pysznieczyprzepysznie

    Nad kapielą wodną roztapiać do momentu aż czekolada całkowicie sie rozpuści. Nie ma potrzeby dluzej roztapiać. Jak już czekolada się rozpuści, dodać i rozpuścić chałwę, wystudzić.
    W lodówce zostawić aż bedzib dobrze wychłodzone, ok 30 min.

    Mozna użyć śmietanki 36% ale wtedy mus będzie nieco cięższy, nie tak delikatny i puszysty jak z 30%.

    Powodzenia ???

  • Anonimowy

    A czy coś się stanie jeśli śmietanka się zagotuje z resztą składników ? I ile mam schłodzić tą masę z białą czekoladą w lodówce ? oraz czy śmietana może być 36 % piątnicy gęsta ?

  • Anonimowy

    Ale maliny mrożone od razu włożyć do rondla i zagotować bez rozmrażania ich wcześniej ?

  • Anonimowy

    Czy jak użyje mrożonych malin to mam je wcześniej rozmrozić czy mrożone włożyć do rondla ? Oraz czy maliny mogą się zagotować?