Sałatka warstwowa z gotowaną rybą i suszonymi pomidorami

Sałatka ta jest świetną propozycją na święta czy Sylwestra. Efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. To połączenie jak najbardziej mnie przekonało. Można podać ją w małych słoiczkach, w szklanej salaterce lub ułożone w krążkach do podawania potraw.

Składniki:

4 szt jajka 

200g filetów z ryby białej (np dorsz, mintaj, miruna)
6 szt ogórków konserwowych
1 szt cebuli
2 łyżki posiekanego szczypiorku 
4 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę wraz z 1/2 łyżeczki soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, włożyć rybę i gotować ok 10 min. Po tym czasie rybę wyjąć i odcisnąć z nadmiaru wody. Pozostawić do wystudzenia.
Jajka ugotować na twardo i wystudzić.
Ogórki i suszone pomidor pokroić w bardzo drobną kostkę. Wystudzone jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub posiekać nożem. Rybę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni żeby pozbyć się surowego smaku.
Posiekane jajka wymieszać z 2 łyżkami majonezu i 1/2 łyżeczki musztardy, doprawić solą i świeżym pieprzem
W misce kolejno warstwami układać:
*jajko z majonezem
*suszone pomidory
*gotowana ryba
*pozostały majonez
*ogórek konserwowy
*smażona cebulka
*szczypiorek

*wpis powstał dzięki współpracy ze sklepem Kuchnie Świata

Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz