Kruche ciastka z pistacjami i żurawiną oblane czekoladą
Kruche ciastka z pistacjami i żurawiną oblane czekoladą to przepyszne maślane ciasteczka z dodatkiem posiekanych pistacji i suszonej żurawiny. można je przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Składniki na 40 szt:
130 g suszonej żurawiny
130 g pistacji niesolonych
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
2 jajka L
szczypta soli
360 g mąki pszennej typ 450
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
200 g białej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
pistacje, do dekoracji
płatki róż jadalnych, do dekoracji
Przygotowanie:
Żurawinę i pistacje posiekać. Miękkie masło razem z cukrem pudrem i solą utrzeć na jasną masę (ok 10 min) robotem na najwyższych obrotach. Dodawać jajka, jedno po drugim na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. miksować na wolnych obrotach tylko do połączenia. Na samym końcu dodać posiekane pistacje i żurawinę. Wymieszać do połączenia. Ciasto wyjąć na blat, uformować w kulkę a następnie podzielić na 2 równe części. Z każdej części uformować gruby wałek (grubość wałka zależy od tego jakiej wielkości będą ciastka). Mój wałek miał średnicę ok 8-10 cm. Wałki zawinąć w folię spożywczą, wygładzić aby oba wałki były w miarę okrągłe i schować do lodówki na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół.
Schłodzone wałki pokroić ostrym nożem na 0,5 cm ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w nagrzanym do 190*C góra- dół piekarniku przez 10-12 min.
Z blaszki zdejmować dopiero po wystudzeniu.
Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Przelać do miseczki i każde ciasteczko zanurzyć do połowy w polewie. Posypać posiekanymi pistacjami i płatkami róż. Odłożyć na kratkę i wstawić na chwilę do lodówki aby czekolada zastygła.
Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
6 komentarzy
Monika
Ciasteczka wyglądaja wyśmienicie. Czy biała czekolada jest z barwnikiem?
Hania0409
Ciasteczka są przepyszne. Robiłam na Święta i zbyt szybko zniknęły.
Kasia
W jaki sposób zrobić tak białą czekoladę na polewę. Używam Wedla i wychodzi bardzo żółta i przezroczysta.
Monia
Czy do białej czekolady był dodany biały barwnik ?
Kupuję czekoladę w Lidlu i polewa wychodzi o żółtawym zabarwieniu
justyna
wyglądają pysznie, zrobię na prezenty świąteczne, czy z migdałami zamiast pistacji też bedą równie dobre?
Pytanie
A czy zamiast maki zwyklej mozna uzyc maki migdalowej?