Podudzia z kurczaka na warzywach

Podudzia z kurczaka na warzywach to sposób na szybki i zdrowy obiad. Tak naprawdę z warzyw możemy dać jakie tylko chcemy i mamy w domu. Mięso jest niezwykle aromatyczne i ma chrupiącą skórkę.
Składniki na 4 osób

1 kg podudzi kurczaka

50 g masła

1 łyżeczka papryki czerwonej słodkie

1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka soli

pieprz

1 kalafior

100 g pomidorków koktajlowych

1 czerwona papryka

300 g zielonych szparagów

Przygotowanie:

Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałą część i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Podudzia z kurczaka osuszyć. Masło roztopić i wymieszać z przyprawami.

Piekarnik nagrzać do 170*C góra-dół z termoobiegiem.

Na blaszce ułożyć warzywa wraz z pomidorkami, posypać solą i pieprzem. Podudzia posmarować za pomocą pędzelka masłem z przyprawami i ułożyć na warzywach. Pozostałym masłem z przyprawami można posmarować warzywa. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godz. Udekorować świeżą natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz