Podudzia z kurczaka na warzywach
Podudzia z kurczaka na warzywach to sposób na szybki i zdrowy obiad. Tak naprawdę z warzyw możemy dać jakie tylko chcemy i mamy w domu. Mięso jest niezwykle aromatyczne i ma chrupiącą skórkę.
Składniki na 4 osób
1 kg podudzi kurczaka
50 g masła
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkie
1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
pieprz
1 kalafior
100 g pomidorków koktajlowych
1 czerwona papryka
300 g zielonych szparagów
Przygotowanie:
Kalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałą część i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Podudzia z kurczaka osuszyć. Masło roztopić i wymieszać z przyprawami.
Piekarnik nagrzać do 170*C góra-dół z termoobiegiem.
Na blaszce ułożyć warzywa wraz z pomidorkami, posypać solą i pieprzem. Podudzia posmarować za pomocą pędzelka masłem z przyprawami i ułożyć na warzywach. Pozostałym masłem z przyprawami można posmarować warzywa. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godz. Udekorować świeżą natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Jeden komentarz
Marzena
Wyszło przepyszne. Dzieci zjadły z apetytem. Pozdrawiam!