Karkówka pieczona z papryką
Karkówka pieczona z papryką to plastry mięsa w aromatycznym sosie z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku. Karkówka po upieczeniu rozpływa się w ustach, jest soczysta i bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje podana z puree ziemniaczanym i sałatą
Składniki dla 4 osób:
1 kg karkówki wieprzowej
Marynata:
120 g ketchupu łagodnego
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka majeranku
1-4 łyżeczki pieprzu mielonego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy do karkówki
50 ml wody
Dodatkowo:
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
natka pietruszki
2 cebule
Przygotowanie:
Karkówkę osuszyć, pokroić w 1/5 cm plastry i ułożyć w misce. W osobnej miseczce wymieszać ketchup, musztardę, przyprawy, wodę. Tak przygotowaną marynatą zalać plastry karkówki. Wymieszać dokładnie aby każdy plaster został pokryty marynatą. Odstawić na 15 min. Piekarnik nagrzać do 160*C góra- dół. W międzyczasie pokroić w cienkie plasterki papryki, cebulę i posiekać natkę pietruszki. Warzywa dodać do karkówki w marynacie i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego i włożyć do nagrzanego do 160*C góra- dół piekarnika. Karkówkę piec ok 2 godz. Karkówka pieczona z papryką najlepiej smakuje podana na puree ziemniaczanym z sałatą.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Gabi
To jest tak bardzoooo pyszne!🥰
naturalne odżywki
Rewelacyjna sprawa. Karkówka to jedna z popularniejszych potraw.