Panna cotta z sosem śliwkowym

Panna cotta z sosem śliwkowym to jesienna propozycja na deser. Słodka, kremowa panna cotta idealnie komponuje się z korzennym i kwaskowym smakiem śliwek.
Składniki na 5-6 szt:

300 ml śmietanki 30%

200 ml mleka 3,2%

50 g cukru drobnego „Cukier Królewski”

2 łyżeczki żelatyny

1 laska wanilii

Sos śliwkowy:

500 g śliwek węgierek lub renklod

30 g cukru wanilinowego

2 łyżki cukru drobnego „cukier Królewski”

1/3 cynamonu

Dodatkowo:

listki mięty lub melisy

Przygotowanie:
Mleko, śmietankę i cukier podgrzać ( nie gotować) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).
Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek lekko już tężejącą.
 Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1 1/2 godziny.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku wymieszać śliwki z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem. Dusić na średnim ogniu do momentu aż śliwki się rozpadną. Sos śliwkowy przetrzeć przez gęste sito i odstawić do wystudzenia.
Na stężoną panna cottę nałożyć po 2 łyżki sosu śliwkowego i udekorować listkami mięty.
 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze