Panna cotta z sosem śliwkowym
Panna cotta z sosem śliwkowym to jesienna propozycja na deser. Słodka, kremowa panna cotta idealnie komponuje się z korzennym i kwaskowym smakiem śliwek.
Składniki na 5-6 szt:
300 ml śmietanki 30%
200 ml mleka 3,2%
50 g cukru drobnego „Cukier Królewski”
2 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
Sos śliwkowy:
500 g śliwek węgierek lub renklod
30 g cukru wanilinowego
2 łyżki cukru drobnego „cukier Królewski”
1/3 cynamonu
Dodatkowo:
listki mięty lub melisy
Przygotowanie:
Mleko, śmietankę i cukier podgrzać ( nie gotować) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).
Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek lekko już tężejącą.
Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek lekko już tężejącą.
Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1 1/2 godziny.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku wymieszać śliwki z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem. Dusić na średnim ogniu do momentu aż śliwki się rozpadną. Sos śliwkowy przetrzeć przez gęste sito i odstawić do wystudzenia.
Na stężoną panna cottę nałożyć po 2 łyżki sosu śliwkowego i udekorować listkami mięty.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Agnieszka
A można dać truskawki zamiast śliwek? 😊
Monika Molecka
Można dodać owoc jaki się chce