Fish& Chips

Fish& Chips to ryba w chrupiącym cieście piwnym z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami. Ja podałam do tego sos tatarski i całość wyszła przepysznie.
Składniki:

500 g fileta z dorsza bez skóry

sól i pieprz

70 g mąki pszennej

70 g mąki kukurydzianej

150 ml piwa jasnego

Ziemniaczki pieczone:

1 kg ziemniaków

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

świeżo mielony pieprz

 sól

natka pietruszki

Sos tatarski:

10 pieczarek konserwowych

1 ogórek kiszony

2 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki musztardy

1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

1/2 posiekanego koperku

Sól i pieprz

Dodatkowo:

olej do smażenia

natka pietruszki

cytryna

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na ćwiartki. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i pokrojonymi 2 ząbkami czosnku. Kiedy woda będzie wrzeć dodać pokrojone ziemniaki i gotować pod przykryciem przez około 5-10 min w zależności od wielkości ziemniaków.

Piekarnik nagrzać do 220*C góra- dół.

Podgotowane ziemniaczki odcedzić i przełożyć do miski.

W szklance wymieszać oliwę, paprykę słodką, czosnek granulowany, mąkę ziemniaczaną (skrobia nadaje ziemniakom chrupkości). Zawartość szklanki wlać do ziemniaków i wymieszać dokładnie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, doprawić solą i pieprzem.

Piec około 40-50 min aż ziemniaczki będą rumiano złote.

Rybę osuszyć i pokroić na połówki jeśli filety są w całości. Filet posolić i popieprzyć z oby stron.

Obie mąki wymieszać i 1/2 mąki wymieszać z piwem. Ciasto piwne powinno by dość gęste. Rybę obtoczyć najpierw w mące a następnie w cieście.

Na patelni rozgrzać olej i wkładać rybę. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Pieczarki i ogórka posiekać bardzo drobno. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Fish& chips podawać z sosem tatarskim

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze